Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Polibky na uvítanou budou mlaskat v Libotenicích

Autor: lac, fri - 
19. července 2008
05:00

Svoboda dnes končí slaměným vdovám a vdovcům z Libotenic na Litoměřicku. Na sedmdesát mužů z obce se vrací skoro po týdenní pánské jízdě ke svým ženám.

Ani ty nezahálely a společně si vyšly na vínečko do místní restaurace "poklábosit". Prostě dámská jízda. Na bouřlivé setkání se prý už ale těší všichni.

"V sobotu se vracíme okolo čtrnácté hodiny. Už se těším nejen na pořádné jídlo," netajil se Ivo Hála (49), jeden z členů Žíznivé osady. On spolu s dalšími udržuje v obci tuto tradici, kdy chlapi společně odjíždějí. Letos je napodobily i jejich ženy a společně na kolech nedávno vyjely na prodloužený víkend. Když se vrátily, čekaly na ně doma grilované pochoutky, které pro ně muži upekli. "Je to dobře, že se lidé umějí stále společně bavit. A nejen to. Celá parta, když je potřeba přiložit ruku k dílu, v obci pomůže. Hodně se to projevilo o povodních," pochválila starostka Libotenic Vlastimila Škodová.

Co na to psycholog?

Model oddělené dovolené doporučuje i pražská psycholožka Sabina Trnková. "Je to dobrý lék proti opotřebovanosti vztahu, hádkám a všednosti," míní. Podle ní je dobré oddělenou dovolenou zavádět už od začátku vztahu, pak se partneři vyhnou otázkám typu: proč tak najednou, s kým tam budeš, co tam budeš dělat a podobně. Ideální prý je na jednu dovolenou jet s partnerem a na druhou sólo s přáteli.