Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

To jsou nejslavnější psí miláčci

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Jan Sehnal - 
18. července 2008
13:14

Jsou slavní, hrají ve filmech a seriálech, vydělávají tisíce dolarů týdně, mají vlastní dubléry, striktně danou pracovní dobu a při natáčení využívají svého luxusního apartmánu.

Ne, opravdu nemluvíme o hollywodských hercích, ale o psech. Podle nedávné internetové ankety je nejznámější Lassie, v závěsu Rex.

Foto: 

Lassie: Měla dva dvojníky

V roce 1943, kdy do kin vešel film Lassie se vrací, byla dlouhosrstá kolie fenoménem. Stejně jako v devadesátých letech seriál. Na roli fenky Lassie se tehdy hlásilo více než tři sta chlupáčů, zvítězil jeden - paradoxně pes jménem Pal.

Během natáčení měl vlastní apartmán, jeho denní pracovní doba byla maximálně sedm hodin a měl dva dvojníky, kteří za něj natáčeli náročné scény. I po jeho smrti se filmaři snažili ztvárnit příběh Lassie znovu. Neúspěšně. Slávy Pala žádný jiný pes, byť kolie, už nedosáhl.

Co mu šlo: Poslechl vždy na první slovo, páníček nemusel nikdy svůj povel opakovat. Jeho specialitou bylo 'pohlazení' ležící osoby tlapkou.

S čím měl problém: Se zamaskováním fyzických znaků psa. Naštěstí měl Pal dlouhou srst, kterou se intimní místa úspěšně zakryla.

Foto: 

Rex: 5 měsíců na scénář

Statečný ovčák Rex vystřídal tři páníčky. Ovšem i samotného Rexe ztvárnil stejný počet psích herců - B. J., Rhett a Henry. Vždy je cvičila trenérka Theresa Ann Miller se svým tátou. Ten mimo jiné vlastní agenturu Animal Action, která se specializuje právě na trénink zvířecích hrdinů.

Loni producenti dali úspěšnému seriálu nové díly natáčené v Itálii. Od 14. července tak na Nově vídáme devátou sérii, desátá by měla následovat. A jak jinak než s Rexem v hlavní roli.

Co mu šlo: Naučil se bez problému jakoukoli scénu. S trenérkou dřeli se scénářem v ruce pět měsíců před první klapkou.

S čím měl problém: "S jídlem. Pokaždé, když ho vidí, ale podle scénáře ho musí ignorovat," říká Theresa.

Foto: 

Beethoven: Učenlivý bernardýn

Bernardýn Beethoven z populární série komedií si získal srdce řady dětí. Natočilo se s ním pět filmů, během nichž se vystřídali tři psi. Tím nejznámějším byl ten první.

Trénink měla na starosti opět Theresa Ann Miller. "Byl to nemotorný pes, porážel, co se dalo. Za tři týdny ale dokázal na povel otevřít kliku u dveří," prozradila.

Co mu šlo: Vynikal opatrností a klidem, což se využívalo právě pro scény s dětmi.

S čím měl problém: Díky velikosti a váze byl zpočátku nemotorný. Měsíc drezúry to ale spravil.

Foto: 

Rin Tin Tin: 14 let kariéry

Vůbec první psí hrdina, který se objevil na stříbrném plátně! Jeho herecká kariéra trvala neuvěřitelných čtrnáct let, během kterých si zahrál ve 22 černobílých snímcích.

Byl velkým šampionem - hlavně pro svého majitele. Každý týden mu vydělával tisíce dolarů. Nechal ho tak pojistit na v přepočtu asi milion a půl korun. Když v roce 1932 vyhasl jeho život, všechny noviny informovaly o jeho smrti na titulních stránkách.

Co mu šlo: Byl klidný, miloval chození vedle nohy a válení sudů.

S čím měl problém: Když se v blízkosti objevila fenka...