Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dražba rekvizit slavných hollywoodských filmů

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
17. července 2008
14:27

Svatý grál je spolu s desaterem Božích přikázání a Supermanovými elasťáky na prodej. Tyto a mnohé další předměty z klasických hollywoodských filmů jsou mezi položkami, které budou na konci července vydraženy v Kalifornii.

Svatý grál, vyrobený z laminátu natřeného zlatou barvou,, si zahrál ve snímku Indiana Jones a poslední křížová výprava a lze ho získat za cenu asi 364.000 Kč. Dvě tabule, které si Mojžíš, představovaný Charltonem Hestonen, přinesl z hory Sinaj ve filmu z roku 1956 Desatero přikázání, budou k mání za přibližně 728.000 Kč. Informaci přinesl na své internetové stránce britský deník The Daily Telegraph.

Nejdražší položka aukce

Nejdražší položkou aukce, kterou pořádá americká společnost Profiles In History, obchodník s autentickými předměty spojenými se slavnými osobnostmi, by se měl stát originální model vesmírné bojové lodě TIE Fighter ze snímku Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje z roku 1977. Objevil se v něm v leteckých soubojích při dobývání nejmocnější zbraně Impéria Hvězdy smrti. I když měří jen 45 centimetrů na výšku a 35 centimetrů na šířku, očekává se, že cena kosmického korábu by mohla přesáhnout 2,9 milionu Kč.

Je libo Nicolsonovu sekyru?

Mezi tisícovkou rekvizit je i sekyra Jacka Nicholsona z filmu Osvícení, kolt Clinta Eastwooda ze snímku Psanec Josey Wales, kostýmy Christophera Reevese z filmů o Supermanovi a futuristický skateboard Michaela J. Foxe z Návratu do budoucnosti, jenž by se mohl prodat za přibližně 730.000 Kč.

Na své si přijdou také fanoušci letos zemřelého Heatha Ledgera, jehož výkon v batmanovském Temném rytíři mu možná přinese nominaci na Oscara. V aukci budou mít šanci koupit si jeden z jeho kostýmů, přičemž vyvolávací cena kabátce, v kterém se objevil ve filmu Patriot, začíná jen na 14.600 Kč.

Star Trek nebo X-Men, všechno mají na skladě

Rekvizity spojené s hvězdnou lodí Enterprise zahrnují například 74 originálních scénářů k seriálu Star Trek, natáčenému v 60. letech, a párek uší Vulkánce z filmu Star Trek III: Pátrání po Spockovi z roku 1984.

Další položkou v seznamu je oblek mutanta Magneta z akčního sci-fi snímku X-Men a sada stříbrných skafandrů, které si oblékli Mike Myers a Verne Troyer ve snímku Austin Powers: Špion, který mě vojel.