Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Četnická stanice v Saint-Tropez bude muzeum

Četnická stanice v Saint-Tropez
Četnická stanice v Saint-Tropez  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
17. července 2008
12:01

Z bývalé četnické stanice v Saint-Tropez, ústředního bodu série filmů o místní povedené četnické partě, má být muzeum. Z podnětu starosty Jeana-Pierra Tuveriho o tom rozhodla městská rada tohoto slavného provensálského letoviska.

Muzeum má být věnováno místnímu umění a tradicím, ale nikdo nepochybuje, že čestné místo v něm zaujmou připomínky natáčení "četnické ságy" zahájené v roce 1964 filmem Četník ze Saint-Tropez.

Muzeum ale otevře nejdříve v roce 2010. Budova je už řadu let opuštěná, a i když fasáda vypadá zachovale, vnitřek je prý v žalostném stavu a bude potřeba hodně oprav, aby odpovídal předpisům.

Projekt budí nadšení nejen fanoušků Cruchota, Gerbera, Fougasse a dalších hrdinů filmové série, ale i místních obchodníků, protože suvenýry s motivy "četníků" jsou pořád v kurzu. Dvoupatrový dům s typickými jihofrancouzskými okenicemi a stále s nápisem Gendarmerie Nationale je nejfotografovanější ve městě.

Z pětice herců, kteří hráli posádku četnické stanice, jsou dnes naživu už jen dva - Michel Galabru, který hrál rotmistra Gerbera, a Michel Modo (Berlicot). Louis de Funes, který měl v hlavní roli Cruchota největší zásluhu na úspěchu filmu, zemřel v roce 1983 a začátkem tohoto desetiletí ho následovali i Guy Grosso (Tricard) a Jean Lefebvre (Fougasse).

Filmová série velmi přispěla ke zvýšení slávy Saint-Tropez, ze kterého je dnes jedno z nejnavštěvovanějších letovisek na jihofrancouzském pobřeží. Původně rybářské městečko ale "objevil" už v 19. století spisovatel Guy de Maupassant, o něco později sem jezdili mnozí velcí malíři jako Henri Matisse a George Braque a v 50. letech mu definitivně zajistila proslulost mladičká Brigitte Bardotová na tehdejší dobu žhavými scénami filmu A Bůh stvořil ženu, který se zde točil.