Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Perseidy budou k vidění na obloze již od čtvrtka

Perseidy, neboli ´padající hvězdy´ lze na obloze nejlépe pozorovat kolem 12. srpna.
Perseidy, neboli ´padající hvězdy´ lze na obloze nejlépe pozorovat kolem 12. srpna.  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
14. července 2008
17:13

Meteorický roj Perseidy (objevené roku 1862), jinak také létavice či padající hvězdy, vrcholí 12. srpna. Aktivní je už od čtvrtka 17. července, upozorňují astronomové.

Perseidy zdánlivě vylétají z takzvaného radiantu, to znamená z průsečíku zpětně protažených drah Země a jejich původce, komety Swift-Tuttle, který se nachází v souhvězdí Persea.

Souhvězdí Persea se vine od souhvězdí Kasiopeji mezi souhvězdími Andromedy a Vozky až k souhvězdí Býka. Prochází jim mléčná dráha a je v něm také možné vyhledat mnoho zajímavých hvězd a hvězdných soustav.

Perseidy pocházejí z rozpadlé komety Swift-Tuttle objevené roku 1862. Jméno mají odvozeno od souhvězdí Persea, z něhož každoročně v tutéž dobu jakoby vylétají. Podle řecké mytologie byl král Perseus synem vládce bohů Dia. On a další mytologické postavy, Andromeda, Kéfeus a Kassiopeia, byli proměněni ve hvězdy a pozdviženi na oblohu, kde září jako souhvězdí.

Světelné efekty vznikají třením prachových částic o molekuly vzduchu. Ty se rozžhaví a většinou vypaří. Při ionizaci okolního plynu vznikají na obloze jasné světelné čáry, které je možné pozorovat.