Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Káma: Místo sexu se hádá!

Autor: ČTK - 
11. července 2008
11:55

Káma (37) z pražské zoo se učí odevzdávat sperma. Chovatelé chtějí od něj potomka, ale zdá se, že přirozenou cestou to nepůjde. Místo milostných hrátek si jdou se samicí Upitou po krku.

Už rok žije Káma kvůli sporům odděleně od samice Upity i synů Filipa a Pagiho.

Z ložnice, kde žije téměř rok, se Káma přestěhuje zpět do expozice v pavilonu Indonéská džungle, ne však na ostrov orangutanů. Sdílet bude sousední ostrov s gibony. "Uvidí na rodinu, ale nebudou se ohrožovat," řekl ošetřovatel Marek Ždánský.

Málem mu ho uhryzla!

S Upitou se Ždánský pokoušel Kámu dát dohromady od loňského podzimu dvakrát, naposled ale pokousala Kámu na přirození tak, že musel být uspán a zranění mu veterináři zašili.

Nepřátelští jsou k němu i synové, kteří už dospěli. Příští rok na podzim by se ale mohly podmínky změnit, protože mladí samci odcestují do Bratislavy.

Po odjezdu Filipa a Pagiho, kteří budou na Slovensku žít s dalšími mladými samci, se Ždánský pokusí ještě jednou Kámu s Upitou sblížit. Pokud se to nepodaří, zvířata budou žít odděleně. (Více o problémech orangutaní rodiny čtěte zde.)

Kámu rajcují ženy víc než orangutaní samice?

Pro Kámu, který je prvním orangutanem narozeným v Česku, chce zoo zajistit v každém případě důstojné podmínky. Ošetřovatelé ho odchovali "na lahvi". Orangutan si na lidi zvykl natolik, že je považuje za svůj druh. Z toho plynou i jeho sexuální problémy. Vzrušují ho ženy, čehož ošetřovatelé využívají při odběru semene. Žena asistovala před lety také při prvním intimním setkání Upity s Kámou.