Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klimatické změny studují z říhání krav

kráva s teletem
kráva s teletem  (Autor: wikipedia.cz)
Autor: ČTK - 
10. července 2008
08:05

Novátorský přístup ke studii globálního oteplování zvolili argentinští vědci, kteří začali přivazovat na záda krav plastikové zásobníky, do nichž chytají říhání těchto přežvýkavců.

Pomalý zažívací systém krav produkuje metan, plyn který podle řady klimatologů přispívá ke globálnímu oteplování Země a přitom se mu dostává mnohem méně pozornosti než například oxidu uhličitému.


Množství metanu v kravském říhání studuje řada vědců na celém světě, ale argentinští odborníci míní, že jejich systém je unikátní. Na záda krávy připevní plastikový zásobník, který spojí hadičkou se žaludkem zvířete. Tímto způsobem se jim daří jímat vznikající plyny a analyzovat je.


"Když jsme dostali první výsledky, byli jsme překvapeni. Třicet procent z celkového množství emisí skleníkových plynů v Argentině může pocházet od krav," říká Guillermo Berra, výzkumník Národního ústavu zemědělské technologie. Argentina patří k největším producentům hovězího masa na světě a na jejích proslulých pampách se pase na 55 milionů krav a býků.