Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zlatý retrívr

Zlatý retrívr
Zlatý retrívr  (Autor: wikipedia.org)
Autor: psp - 
7. ledna 2008
22:00

Zlatý retrívr je lovecké plemeno psů vyšlechtěné v druhé polovině 19. století ve Velké Británii a řazené mezi retrívry. Velice dobře plave a hustou nepromokavou srst, takže byl hlavně využíván při lovu kachen a jiného vodního ptactva.

Se šlechtěním tohoto plemene začal Lord Tweedmouth, který toužil po psovi loveckém s dobrými vlastnostmi a psovi vzhledově pěkném. K vyšlechtění použil žlutého retrívra, který se narodil ve vrhu černých retrívrů, a dnes již neexistujícího tweedského vodního španěla, později také irského setra a bladhaunda. Roku 1868 se narodili první štěňata. S chovem a šlechtěním Zlatého retrívra pokračoval vikomt Harcout, který byl prvním vystavovatelem tohoto plemene, a paní Charlesworthová.

Plemeno žlutých retrívrů bylo uznáno roku 1903 v Kennel klubu. Roku 1913 byl založen Klub zlatých nebo žlutých retrívrů. Jméno Zlatý retrívr bylo oficiálně přijato až roku 1920, předtím se mohl používat přívlastek žlutý nebo zlatý.

Zlatý retrívr je povahově klidný, přátelský. Rád vyhledává společnost lidí a jiných psů. Baví ho rozpustilé hry v každém věku. Velice rád pomáhá lidem, takže je často využíván jako slepecký nebo asistenční pes nebo při canisterapii.