Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kolotočáři to táhnou už od války

Autor: er - 
5. července 2008
05:00

Komedianti alias světští. Tak kolotočáře nazývají ti, kteří na jejich pouťové atrakce s oblibou odkládají své děti. Provozovatelé autodromů, lochnesek a centrifug jsou ale nad věcí.

"Neuráží nás to. Víme co je naše poslání a slovo komediant nebo světský se dědí z generace na generaci. Není to nic hanlivého, svého času jsme byli bráni za kolegy herců z divadel. Naše rodina táhne tohle řemeslo už od války třetí generaci," říká Ludvík Janeček, šéf komediantské společnosti, která v úterý přijela do Hýskova u Berouna, aby se připravila na víkendovou obecní slavnost.


"Lidi si často myslí, že jsme lehkoživkové a flákači, ale pořád dokola to stavět a zase skládat...ať si to někdo zkusí," říká muž, kterému by se dříve neřeklo jinak než direktor.

"Úředníci by si měli uvědomit, že všude ve světě je podobný druh tradiční venkovské pouťové zábavy podporován jako kulturní dědictví národa. Někde nám ale dávají takové podmínky, že bychom museli děti vozit za stovku, abychom nebyli proděleční. Proto jsme rádi za podobné příležitosti, jaká je tady v Hýskově," dodal principál.

Málokdy setrvají kolotočáři na místě déle než týden. Do Hýskova přijeli z Velkých Přílep, kde se slavil konec školního roku, pokračovat budou přes Beroun do Dobřichovic. Sezóna jim trvá asi deset měsíců. Čtrnáct dní padne dovolenou, zbytek času před sezónou už spolkne příprava atrakcí na každoroční technické prohlídky.