Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Plkání v práci zvyšuje produktivitu

Plkání o pracovních přestávkách zvyšuje produktivitu práce
Plkání o pracovních přestávkách zvyšuje produktivitu práce  (Autor: Famous)
Autor: Famous - 
1. července 2008
11:13

Plkání během pracovní doby vede ke snížení produktivity práce, to ví každý schopný manažer. Podle nové studie ale úplná izolace zaměstnanců a zákaz komunikace mezi nimi po celou pracovní dobu je stejně nebezpečný.

Naopak pracující, kteří si během oběda a přestávek chodí popovídat s kolegy, mají mnohem vyšší produktivitu než ti, jež celý den s nikým neprohodí ani slovo.

Mnoho komunikačních studií uvnitř organizací sledující například, kdo posílá e-maily komu, uvádí, že lidé s menším počtem kontaktů mají vyšší produktivitu. Ale to neplatí v komunikaci tváří v tváří či chvilkové. Tvrdí to Benjamin Waber z Cambridge University v americkém Massachusetts.

"Lidé tvoří vztahy formální struktury či referující, ale když se podíváme na to, s kým ve skutečnosti hovoří, získáme odlišný pohled na věc. Můžeme předpovědět produktivitu mnohem přesněji z těchto neformálních struktur a chování," cituje Waberovy závěry odborný časopis Nature.

Zaměstnanci, kteří trávili spoustu času mezi pracovními úkoly interakcí s kolegy – společnými obědy či krátkou zastávkou na popovídání – vykonali mnohem více práce. Nejlépe do společnosti kolegů začleněný jedinec udělal o 60 procent více práce než ten nejméně začleněný.

"Ta společnost byla ohromena – formálně se totiž od těchto lidí neočekává, že spolu budou hovořit," tvrdí Waber, který výsledky prezentoval také manažerům firmy, v níž studii provedl.