Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Orangutan Kama: Je mi 37 a mám deprese

Autor: Lucie Koubová - 
27. června 2008
05:00

Malý ostrov džungle v pražské zoo dostane nejstarší a vůbec první orangutan, který se v našich zoo narodil! Jmenuje se Kama. „Vše nejlepší!“ mohli by mu dnes lidé přát k jeho 37. narozeninám. Ale nedostanou šanci...

Bohužel ho neuvidíte, trpí totiž depresemi ze své 'rodiny'.

Matka a otec oslavence přišli do zoo jako mláďata, proto byl Kama odchován uměle. Díky tomu je jeho krev vzácná. Ošetřovatelé tak chtějí, aby měl co nejvíce dětí. Se samicí Upitou má dva syny, Filipa a Pagiho.

Další "páření" bohužel nedopadlo dobře. Z Liberce dovezli jinou samici, ale Kama na ni reagoval špatně. Další rozmnožování je zatím nemožné. Orangutan je v takzvané "ložnici". Takto izolován bude ještě několik měsíců.

Na podzim je pro něj připraven ostrov v pavilonu Indonéská džungle. Bude to pro něj opožděný, ale nejlepší dárek k narozeninám. Kdyby se jeho věk počítal jako náš, slavil by dnes půlstoletí.

A proč dostane dárek až na podzim? Zatím se čeká než odvezou jeho mláďata, se kterými se nesnese. Vždy se pokousali. Kvůli tomu je Kama psychicky na dně. Nejvíce si oblíbil lidi - hlavně ženy s velkým výstřihem. Servítky si nebere a při takovém pohledu začíná onanovat.