Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak předpovědět, kdo se probudí z kómatu?

Pacient Zdeněk Pospíšil (59) přijel na operaci z Nejdku u Karlových Varů. ´Věřím tomu a těším se,´ řekl před odvozem na sál.
Pacient Zdeněk Pospíšil (59) přijel na operaci z Nejdku u Karlových Varů. ´Věřím tomu a těším se,´ řekl před odvozem na sál.  (Autor: Pavel Smrž)
Autor: PLUS/K - 
23. června 2008
16:24

Vědci možná už přišli na to, jak předpovědět, jestli se někdo s těžkým poškozením mozku probudí a nabude vědomí. Klíč je podle nich v té části mozku, která v lepších případech zůstává aktivní i u pacientů s velmi těžkými úrazy.

Belgický tým vědců uvádí, že pomocí jakéhosi "náhradního systému mozku" je možné odhadnout úroveň vědomí pacienta.

Má se za to, že tento "náhradní systém" je u lidí obecně spojován s denním sněním. Ve zprávě o výzkumu, publikované v listu New Scientist, se uvádí, že tento náhradní systém v mozkovém kmenu je více aktivní, když mozek nepracuje na žádném konkrétním úkolu - od toho se odvíjí představa, že se podílí na denním snění. Jisté důkazy ukazují na to, že právě tento systém pomáhá mozku připravit se na další úkol.

K odhadnutí úrovně vědomí u lidí v komatu se užívá celá řada metod a zatímco u pacientů, u nichž žádná mozková aktivita není pozorovatelná, je jasné, že nastala "mozková smrt". U jiných pacientů mozek aktivní je, ale je těžké stanovit prognózu, protože pacient je v hlubokém bezvědomí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině