Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maluje na pírka

Autor: kam - 
22. června 2008
05:00

Američanka Julie Thompson si zvolila netradiční plátna – maluje na peří ptáků! Jejími hlavními "dodavateli" jsou pávi a krocani, které chová její matka.

Julie se narodila na Aljašce a na kresbách je to vidět. Z motivů, které na pírka nanáší, nejvíc »frčí« orli, lososi, bizoni, losi a bažanti.

I když dnes žije ve státě Washington, aljašská příroda zůstává její největší inspirací.

"Na Aljašce jsem měla možnost spatřit ta nejkrásnější zákoutí, jaká si dokážete představit. Divoká příroda a její zvířata jsou pro mě nekonečnou zásobou nápadů. Navíc jednotlivá zvířata mají často vlastní příběhy, které můžu vyprávět," říká tato malířka, matka dvou synů a dobrovolná skautská vedoucí v jednom.

Peří jí dodávají pávi a krocani

Julie začala malovat na pera v roce 1990. Tehdy žila se svou matkou (a jejími pávy) na ranči v jižní Kalifornii. Brzy zjistila, že pera, která ptáci poztrácejí, se dají využít jako malířská plátna.

"Začínala jsem s jednoduchými motivy – piktogramy nebo zátišími. Svoje první obrázky jsem prodávala bez rámečků v pár obchodech na jihovýchodní Aljašce," líčí Julie. "Postupně jsem se ale vypracovala. Teď už pracuji pomaleji a precizněji, snažím se do každého obrázku dát víc života a emocí."

Za posledních 18 let pomalovala už stovky pírek. Jeden obrázek jí zabere 8 až 16 hodin, někdy i déle.

"Používám akrylové barvy a pírko držím při kreslení v dlani. Je to zdlouhavý proces, protože maluji v tenkých vrstvách," popisuje svou techniku. První vrstva je prý nejtěžší, protože se nanáší na holý povrch. "Péra z křídla mají přirozené elegantní zakřivení, čehož při kreslení využívám. Výsledné dílo pak má hloubku a vyvolává iluzi třírozměrnosti," vysvětluje Julie.

Jaké motivy se nejlépe prodávají?

„Chvíli je větší zájem o jedno zvíře, pak se to zase změní. Třeba vlky poslední léta nikdo moc nechtěl, ale tenhle rok mě o ně žádala už spousta lidí.“ Stabilně populární jsou orli, lososi, bizoni, losi a bažanti.

Nejlépe se podle Julie maluje na čerstvá pera. S obstaráváním svých 'pláten' má ale občas problém. „U nás je hodně zákonů, které chrání původní ptactvo. V některých státech dokonce nemůžete sebrat žádné pírko. To proto, abyste kvůli nim ptáky nezabíjeli.“ Julie proto sází na osvědčený zdroj – pávy a krocany, které chová její matka. Jakmile v létě shazují velká a silná pera z křídel, sesbírá si je do zásoby.