Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Astronomové spojí síly k 'honu' na mimozemšťany

V existenci mimozemských civilizací věří mnoho lidí, a to nejen v Japonsku. Potvrdí se jejich hypotézy?
V existenci mimozemských civilizací věří mnoho lidí, a to nejen v Japonsku. Potvrdí se jejich hypotézy?  (Autor: profimedia. cz)
Autor: ČTK, rvs - 
20. června 2008
16:41

Největší astronomické společnosti v Japonsku se chtějí spojit, aby společně našly známky života mimo planetu Zemi. Více než deset hvězdáren se v rámci projektu zaměří na hvězdu, na které vědci očekávají výskyt života.

Hledání "zelených mužíčků" není v Japonsku žádnou novinkou. Minulý rok se UFO dostalo na titulní stránky novin, když se jeden zákonodárce dotazoval vlády, zdali byl v Japonsku někdy zaznamenán případ potvrzující jejich existenci. Odpověď kabinetu zněla záporně.

Japonští vědci v pátrání po mimozemšťanech používají výkonné antény, kterými se pokoušejí zachytit radiové signály z vesmíru a analyzují i světelné záření z hvězd. Jejich snažení však zatím nebylo úspěšné.

V rámci nového projektu budou astronomové po několik nocí filmovat jednu, dosud neurčenou, hvězdu a současně provedou i standardní analýzu jejího záření a nahrávání radiových signálů.

"Pokud se vyskytnou nějaké podezřelé signály, je někdy velmi těžké stanovit, jestli tyto zvuky vznikly uměle na Zemi, například ze strojů, nebo pocházejí z hvězd," prohlásil Šinja Narusawa, šéf astronomické observatoře Nišiharima v západním Japonsku.