Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Evropská královna růží? Červený korzár!

Autor: Jitka Žigová - 
17. června 2008
05:00

Víte, která z růží je nejkrásnější? Rozárium v Hradci Králové je jediné místo u nás i ve střední a východní Evropě, kde se touto otázkou zabývají.

Vysazují nejnovější odrůdy růží světově uznávaných šlechtitelů, které na žádné jiné zahradě nerostou a ani se neprodávají! A každý rok té nejlepší udělují titul Zlatá růže.

Asi ze 200 stovek kandidátek zvolili letošní vítězku. Navzdory tomu, že podle módních trendů posledních let vedou mezi milovníky růží její růžové odrůdy, od odborníků získala letos největší chválu růže s karmínově červenými květy. Hodnotili totiž nejen barvu, ale i vůni, olistění, odolnost vůči mrazu, nemocem a další vlastnosti.

"Po sečtení všech těch bodů se stala absolutní vítězkou růže Červený korzár, která byla vyšlechtěná v Německu. Má mohutný stonek a krásný svítící květ," představil květinu Jiří Pirner z Rosa klubu. Vedle titulu Zlatá růže dámská část poroty volila i nejvoňavější růži.

Tou se stala dánská odrůda s růžovými květy Paulsen Ghita. Soutěž růží byla o víkendu zároveň jedinou příležitostí, kdy se do hradeckého rozária mohla na nejčerstvější novinky v pěstování růží podívat i veřejnost.


Stáhněte si tento obrázek!

111591 pošlete
na 907 99 30
Cena SMS je 30 Kč vč. DPH.
Provozuje Ringier, Více na www.bleskmobil.cz