Roztočí nad hlavou dvoumetrovou pizzu!

Lítá pěkně
Lítá pěkně  (Autor: ČTK/AP/Marco Vasini)
Autor: ČTK - 
13. června 2008
16:43

Pasqualino Barbasso (33) umí s pizzou akrobatické kousky, které mu závidí leckterý sicilský kuchař. Mistr světa v žonglování s pizzou ji dokáže nad hlavou roztočit až do dvoumetrového průměru.

Těsto na tři klasické pizzy si přehazuje za zády, vleže nebo mezi nohama. S gumovými napodobeninami trénuje i po sedmi letech denně - jeho akrobatickým cílem je totiž umět žonglovat se čtyřmi pizzami při jízdě na kole.

Mladý Sicilan v pátek zavítal do České republiky a prozradil: "Začínal jsem před 12 lety v rodinné pizzerii jako klasický pizzař. V 90. letech se v Itálii začalo v akrobacii s pizzou soutěžit. Přitahovalo mě to. Jako samouk jsem zpočátku trénoval celé dny, dnes už tomu věnuji asi hodinu denně."

Mezi jeho nejatraktivnější kousky patří roztočení těsta nad hlavou z klasických 30 centimetrů na dva metry v průměru. Zároveň je to pro něho nejobtížnější část vystoupení, kterou si nechává obvykle na závěr.

Jak dokáže obří pizzu udržet nad hlavou, ale prozradil jen částečně. "Musím mít vlastní těsto, do kterého 'něco' přidám. Kdybych žongloval s klasickým těstem, hned by se rozpadlo. Důležitá je ale technika - těsto roztáčím na dlaních, nepoužívám pěsti ani prsty. Vlastně ho hladím a zacházím s ním jako se ženou."