Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V boha věří především méně inteligentní lidé

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: scom)
Autor: Famous - 
13. června 2008
09:45

Lidé s vyšším inteligenčním kvocientem méně často věří v boha, protože o něm uvažují kriticky. Britský psycholog Richard Lynn zjistil, že mezi inteligencí a ateismem existuje nezanedbatelný vztah.

 

Nejméně pak v boha věří lidé s vysokým IQ, kteří navíc pracují v oborech vyžadujících kritické uvažování - jimi jsou například akademikové a myslitelé.

"Proč věří v boha méně akademiků než lidí v běžné populaci? Já se domnívám, že je to jednoduše otázka IQ. Akademici mají vyšší IQ než běžná populace. Několik Gallupových průzkumů veřejného mínění v běžné populaci prokázalo, že lidé s vyšším IQ inklinují k víře v boha méně často," uvedl profesor Lynn z University of Ulster.

Ve všeobecné britské populaci věří v boha údajně 68,5 procenta lidí, zatímco v akademické obci téže země jen 3,3 procenta.

Podle Lynna věří v boha také naprostá většina dětí školního věku, ale jakmile vstoupí do adolescence, ti s vyšším IQ začnou mít ve větším měřítku pochybnosti.

Podle Lynna ve 137 rozvinutých národech světa výrazně poklesla náboženská víra ve dvacátém století. A jako příčinu tohoto trendu vidí nárůst inteligence ve všeobecné populaci.

"Spojování náboženské víry a inteligence tímto způsobem by mohlo odrážet nebezpečný trend, který vytváří zjednodušující charakterizaci náboženství jako primitivní věci," nesouhlasí se závěry studie, která byla publikována v časopise Intelligence, profesor Gordon Lynch z Birkbeck College v Londýně.