Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

800 slov od Rowlingové vydraženo za 771 tisíc!

Joanne Rowlingová
Joanne Rowlingová  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
11. června 2008
07:37

Za 25.000 liber (771 tisíc korun) byla v úterý v aukci prodána krátká epizoda od britské spisovatelky Joanne Rowlingové, která dějem předchází dosud známým dílům literární série o Harrym Potterovi.

Výtěžek z dražby, kterou pořádala síť britského knihkupeckého řetězce Waterstones, je určen na charitativní účely.
Text Rowlingové má podobu karty o rozměru A5 a obsahuje 800 slov. Prodán byl ani ne rok po vydání sedmého a posledního dílu příběhů čarodějnického učně nazvaného Harry Potter a relikvie smrti.

Dražba, do níž nabídlo svoje původní krátké epizody 13 slavných spisovatelů a ilustrátorů, vynesla celkem 47.150 liber (téměř 1,5 milionu korun). Prodala se v ní mimo jiné dílka britské spisovatelky a držitelky Nobelovy ceny za literaturu 2007 Doris Lessingové, laureátky prestižní britské Man Bookerovy ceny Margaret Arwoodové nebo anglického dramatika Toma Stopparda. Peníze půjdou na konto organizací Dyslexia Action, která bojuje proti dyslexii, a English PEN, která prosazuje literaturu jako prostředek porozumění.

"Bylo to zábavné psát na kartu a jsem naprosto nadšená, že se získalo 25.000 liber ve prospěch dvou organizací, které si to zaslouží," řekla Rowlingová.
V příběhu, který se odvíjí tři roky před narozením Harryho Pottera, se objevuje James, otec mladého čaroděje, a postava ze ságy Sirius Black. Oba dva se střetnou se policisty a unikají strážcům pořádku díky kouzlům.

Karta, která je psaná rukou, datovaná 28. května 2008 a podepsaná Joanne Rowlingovou, končí slovy: "Po této epizodě už nebudu pokračovat, ale bylo to zábavné," řekla Rowlingová s narážkou na spekulace, že plánuje osmý díl Harryho Pottera, nebo že už ho dokonce začala psát.

Příběhy čarodějnického učně Harryho Pottera byly již přeloženy do 65 jazyků a ve světě se jich prodalo 350 milionů kusů.
Třináct miniepizod, které se prodaly v úterý v dobročinné dražbě, bude vydáno v srpnu v podobě pohlednicové knihy. Už ode dneška je bude možné si přečíst zdarma na internetových stránkách www.waterstones.com.