Japonský manažer se učí vařit české pivo

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: reg - 
10. června 2008
05:00

Z nemocnice do pivovaru! Pro takovou změnu se rozhodl japonský manažer z Kjóta (39). Třicet let pracoval v nemocnici. Potom procestoval Evropu a zjistil, že v Česku se vaří nejlepší pivo.

A proto nakonec 'zakotvil' v plzeňském pivovaru Pivovarský dvůr, aby pronikl do tajů vzniku zlatavého moku.

Šódži Jošikawa, který si prohlédl 15 malých českých pivovarů, nechtěl prý pracovat u žádného velkovýrobce. V Plzni se začal školit v pátek a pobude tam měsíc. "Sládkuje za byt a stravu, jinak si všechno hradí sám," řekl sládek pivovaru Josef Krýsl.

Podle něj je svobodný a bezdětný Japonec velmi přátelský a učenlivý. Po návratu do vlasti si chce otevřít buď minipivovar nabízející český ležák, nebo obchod s českým pivem.

Jošikawa pracoval dlouhá léta v nemocnici. "Manažerská práce už mě unavovala. Odjel jsem do Čech, kde je nejlepší pivo na světě," řekl. Dodal, že pivo je jeho novým životem. Od ledna se už školil například ve firmě, která dodává a montuje pivovary a dále i v restauračních pivovarech.

Po odchodu z Česka v polovině července bude podle Krýsla schopen tradiční plzeňský ležák uvařit. "Je hodně pracovitý, někdy až moc. Snaží se dělat všechno rychle jako všichni Japonci," řekl spolumajitel firmy Pivo Praha Václav Potěšil, který mu do českých minipivovarů otevřel dveře. Jošikawa má podle něj velmi dobré znalosti, protože se o pivo intenzivně zajímá už tři roky.