Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Po 67 letech opět svoje hodinky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
9. června 2008
12:14

Naposledy viděl Teddy Bacon své zlaté hodinky, když padaly do vody v přístavu v Gibraltaru. Stalo se to v roce 1941, kdy mladému poručíkovi Baconovi sklouzly ze zápěstí, když házel z lodi lano na břeh.

Po 67 letech se hodinky objevily v hnědé papírové obálce na rohožce u dveří veterána Teddyho Bacona. A stále fungují!

Hodinky objevili v roce 2007 dělníci bagrující přístav. V roce 1941 zapsal Bacon ztrátu hodinek do lodního deníku a podle této zprávy ho dnes mohli najít. A tak je poslali poštou na adresu, kterou Bacon zanechal na útržku papíru, jenž se po celá ta léta zachoval.

"Kdybych řekl, že jsem byl ohromený, bylo by to slabé slovo," dal se slyšet Bacon, vdovec a otec čtyř dětí, kterému je skoro 90 let. "Byl to opravdu zázrak, že jsem se s těmi hodinkami po takové době shledal."

Teď prý je nosí na zápěstí každý den a ony i po tolika letech ve vodě perfektně jdou. "Je to naprosto skvělé, jsou pro mne dlouho ztraceným přítelem," řekl.

Poručík Bacon si hodinky koupil na Azorech za 55 dolarů cestou do Singapuru, když se plavil na jedné lodi flotily vyslané k boji proti japonské invazi.

"Ukazoval jsem jednomu z námořníků, jak hodit lano na břeh. Pamatuji se, jako kdyby to bylo dnes, jak mi hodinky sklouzly ze zápěstí a zmizely ve vodě," vzpomíná. "Hrozně mě to naštvalo. Dva potápěči z flotily se ponořili, aby se po nich poohlédli, ale nenašli je."

"Rozhodně jsem nečekal, že je ještě někdy uvidím," prohlásil dojatě.