Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pokrokoví Britové chtějí prát bez vody

Bude na jedno praní potřeba jenom šálek vody?
Bude na jedno praní potřeba jenom šálek vody?  (Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ, ADRIÁN SZEBERÉNYI)
Autor: ČTK - 
9. června 2008
11:55

Podle společnosti Xeros Ltd spotřebuje nový pomocník v domácnosti ve srovnání s běžnou pračkou méně než dvě procenta vody a elektřiny, píše agentura Reuters.

K odstranění nečistot a skvrn používá kousíčky plastu, takže šetří spotřebu elektrické energie a prádlo zůstane suché, tudíž není potřeba po vyprání použít sušičku. Podle Xeros Ltd se neočekává, že by cena takové pračky "byla dramaticky vyšší než cena běžných praček".

Používání praček stouplo v Británii v posledních 15 letech o 23 procent. Průměrná britská domácnost spotřebuje denně na praní téměř 21 litrů vody, což představuje 13 procent denní spotřeby životadárné tekutiny. K takovému závěru dospěla nevládní organizace Waterwise, soustřeďující se na rostoucí plýtvání vodou v Británii.

Typická pračka spotřebuje asi 35 kilogramů vody na každý kilogram prádla. Navíc je tu spotřeba elektřiny na ohřev vody a sušení. V Británii se podle Xeros Ltd každoročně prodají více než dva miliony praček v hodnotě asi miliardy liber (30,8 miliardy korun).

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině