Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V deseti letech je na univerzitě!

Malý Einstein v univerzitní lavici
Malý Einstein v univerzitní lavici  (Autor: ČTK/AP)
Autor: INT, vk - 
28. května 2008
05:00

Je mu deset, neměří ani metr a půl, a když sedí na židli, stěží dosáhne na zem. Američan Mosh Kai Cavalin má už ale jasno. Až mu bude 12, stane se astrofyzikem. Geniální dítě studuje na univerzitě, patří k nejlepším žákům. Domluví se šesti jazyky.

Mosh právě dokončuje univerzitu, a pokud mu vše půjde stále tak dobře, za dva roky začne studovat vysněný obor, astrofyziku. Na základní škole ho učitelé neměli co naučit, všechno věděl.

V některých předmětech byl mnohem lepší než jeho vyučující a po čase se začal ve škole nudit. Jeho matka je Tchajwanka, otec Brazilec, prarodiče pocházejí z Itálie. Chlapec mluví plynně španělsky, portugalsky, italsky, anglicky, hebrejsky a mandarínskou čínštinou.

Cizí jazyky patří hned vedle hudby a matematiky k předmětům, které momentálně studuje. V první řadě však jeho srdce bije pro astrofyziku. Jasně u něj vedou červí díry (hypotetický prostorový tunel, který pomocí časoprostoru může urychlit mezihvězdné cestování během několika vteřin).

Už v osmi letech zvládal algebraické testy, se kterými mají problém i studenti, kteří se s touto úrovní setkávají poprvé v 19 letech. Kromě školy exceluje ještě ve hře na klavír a v bojových uměních získal hned několik titulů. Své IQ nechce sdělit. Říká, že kdokoliv chce být stejně tak úspěšný, nesmí se spoléhat pouze na výsledky testů, ale intenzivně se učit a koncentrovat na práci.