Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Parašutista Fournier: Ulétl mu balon před nosem

Autor: ČTK, pak - 
27. května 2008
15:02

Francouzský parašutista Michel Fournier se dnes opět musel vzdát svého pokusu o rekordní seskok volným pádem z výšky 40 kilometrů.

Balon plněný heliem, který ho měl z North Battlefordu v západní Kanadě vynést do stratosféry, se totiž z neznámých příčin odpoutal od kabiny a vzlétl k obloze.

Ulétl v okamžiku, kdy ho organizátoři na zemi nafukovali. Jeden z doprovodných týmů se jej podle internetových stránek sledujících přípravy pokusí chytit.

Pokus, při kterém chtěl Fournier pokořit čtyři rekordy, byl původně naplánován už na pondělí, ale musel být odložen kvůli příliš silnému větru. Let balonem měl trvat přes dvě hodiny a sám skok pak podle agentury AP asi 15 minut. Dnešní počasí letu přálo.


Čtyřiašedesátiletý Fournier dnes stejně jako v pondělí absolvoval v kabině balonu před plánovaným odletem dvouhodinovou proceduru, při níž inhaloval čistý kyslík, což mělo zabránit vzniku plicní embolie při rychlých změnách atmosférického tlaku při skoku. Dýchat kyslík měl Fournier rovněž během stoupání balonem.

Fournier doufal, že se mu podaří překonat rekord v nejrychlejším a nejdelším volném pádu, v seskoku padákem z největší výšky a v nejvyšším letu balonem. Hodlal také při svém pokusu nashromáždit údaje, které pomohou astronautům a dalším přežít v největších výškách.

Chce překonat rychlost zvuku
Odvážlivec se měl ocitnout ve výšce třikrát větší, než v jaké létají tryskové dopravní letouny. Seskok měl trvat asi 15 minut a Fournier letět rychlostí 1500 kilometrů v hodině, což je 1,7násobek rychlosti zvuku. Padák měl rozevřít v konečné fázi letu asi 6000 metrů nad Zemí.

Fourniera doprovází na místě vzletu balonu v North Battlefordu v kanadské provincii Saskatchewan asi čtyřicetičlenný tým techniků, zpracovatelů dat, meteorologů a expertů na lety balonem z pěti zemí (Francie, Kanady, Brazílie, USA a Británie). Byl to jeho třetí pokus. Svůj sen si chtěl splnit už v roce 2002, kdy mu v tom zabránily špatné meteorologické podmínky. Následující pokus v roce 2003 skončil dříve, než začal, protože prudké větrné poryvy roztrhaly jeho balon ještě před vzletem.

Musel do Kanady
Fournier měl v plánu absolvovat seskok v rodné Francii, ale vláda mu odmítla vydat povolení s odůvodněním, že jde o příliš nebezpečný projekt. Proto se tento bývalý armádní parašutista, který má na kontě více než 8000 seskoků, uchýlil do Kanady.