Češi snědí 10 tun šneků ročně
Z České republiky se ročně vyveze přes 500 tun šnečího masa. Domácí konzumenti snědí zhruba deset tun této delikatesy za rok.
Z České republiky se ročně vyveze přes 500 tun šnečího masa, přibližně 95 procent těchto vývozů míří do Francie.
Domácí konzumenti snědí zhruba deset tun šneků za rok, i když spotřeba rok od roku roste.
Téměř celý vývoz z Česka obstará liberecká firma Helix, která vykupuje živé šneky a jejich maso zpracovává. Podle jejího zástupce Ondřeje Vyhnálka se vývoz v posledních osmi letech drží na stabilní úrovni.
Počátkem 90. let, když firma začínala, byl objem vývozu zhruba o 40 procent nižší. Okolo 60 procent masa pochází od tuzemských sběračů, zbytek firma musí pokrýt z dovozu.
Mezi největší vývozce šnečího masa ale podle Vyhnálka patří Polsko, Maďarsko a Rumunsko, Česká republika pokrývá jen asi pět procent celkových tržeb ve Francii.
Maso z tuzemských zdrojů pochází až na výjimky z volné přírody, šnečí farmy v Česku prakticky neexistují. Kvalita šneků se u jednotlivých druhů liší. Prakticky celý objem tuzemského sběru tvoří hlemýžď zahradní, ten podle Vyhnálka představuje dobrý standard.
Sběr šneků některé obce v ČR zakázaly, podle Agentury ochrany přírody a krajiny však sběr populace hlemýžďů v ČR neohrožuje, i vzhledem k tomu, že výkupní velikost musí dosáhnout tří centimetrů.