Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Češi snědí 10 tun šneků ročně

Češi mění vepřové za šneky...
Češi mění vepřové za šneky...  (Autor: archiv Blesk)
Autor: ČTK - 
30. dubna 2008
15:49

Z České republiky se ročně vyveze přes 500 tun šnečího masa. Domácí konzumenti snědí zhruba deset tun této delikatesy za rok.

Z České republiky se ročně vyveze přes 500 tun šnečího masa, přibližně 95 procent těchto vývozů míří do Francie.

Domácí konzumenti snědí zhruba deset tun šneků za rok, i když spotřeba rok od roku roste.

Téměř celý vývoz z Česka obstará liberecká firma Helix, která vykupuje živé šneky a jejich maso zpracovává. Podle jejího zástupce Ondřeje Vyhnálka se vývoz v posledních osmi letech drží na stabilní úrovni.

Počátkem 90. let, když firma začínala, byl objem vývozu zhruba o 40 procent nižší. Okolo 60 procent masa pochází od tuzemských sběračů, zbytek firma musí pokrýt z dovozu.

Mezi největší vývozce šnečího masa ale podle Vyhnálka patří Polsko, Maďarsko a Rumunsko, Česká republika pokrývá jen asi pět procent celkových tržeb ve Francii.

Maso z tuzemských zdrojů pochází až na výjimky z volné přírody, šnečí farmy v Česku prakticky neexistují. Kvalita šneků se u jednotlivých druhů liší. Prakticky celý objem tuzemského sběru tvoří hlemýžď zahradní, ten podle Vyhnálka představuje dobrý standard.

Sběr šneků některé obce v ČR zakázaly, podle Agentury ochrany přírody a krajiny však sběr populace hlemýžďů v ČR neohrožuje, i vzhledem k tomu, že výkupní velikost musí dosáhnout tří centimetrů.