Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vědci: Chcete mít chlapečka? Vydatně jezte!

Autor: Zpravodajové Blesku a Nového Času - 
24. dubna 2008
21:09

Britští vědci zveřejnili výsledky nového výzkumu: Pokud ženy více jedí, je větší pravděpodobnost, že budou mít chlapečka

Kaloricky vydatná strava zvyšuje budoucím maminkám šanci na to, že se jim narodí chlapeček. Přišli na to britští vědci, kteří zkoumali stravovací návyky prvorodiček. Těm, které si totiž nehlídaly přísun kalorií a vydatně snídaly, se většinou narodili kluci... Nový výzkum expertů z univerzit v Exeteru a Oxfordu poskytuje první důkazy o tom, že pohlaví dítěte souvisí s výživou matky, a že vyšší energetický příjem tak vede k početí chlapečka. Matky chlapců navíc podle vědců také ve větší míře přijímaly v potravě sodík, vápník a vitaminy C, E a B12 a jedly snídaně obohacené cereáliemi. Takže, pokud chcete naopak holčičku, vynechejte před početím snídaně a jezte zdravá nízkokalorická jídla. Navíc růst mužských embryí podporuje u žen vysoká hladina glukózy v krvi. Té se právě docílí vynecháním snídaně, což v ženském těle sníží hladinu cukru. "Rozhodně bych ale ženám nedoporučoval, aby hladověly ve snaze ovlivnit pohlaví svého dítěte," varuje vědec Allan Pacey. Blesk proto oslovil české maminky, kterým se narodili kluci, co si o výzkumu myslí a co je podle nich na tom pravdy?


Jana Marková (30) s Honzíkem (2) a Vaškem (9 měsíců) z Prahy "Před těhotenstvím s klukama jsem jedla dost zdravě, ale u obou jsem přibrala 17 kilo. Měla jsem chutě hlavně třeba na ledové kaštany nebo hroznové víno. Před ním mě ale varoval doktor, že to nemám přehánět, protože je právě dost kalorické," vzpomíná maminka Jana na své stravovací návyky. Michaela Garguláková (29) s Jáchymem (1) ze Zlína "Je to nesmysl. Při Jáchymovi jsem se od počátku těhotenství hlídala. Nejedla jsem čokoládu, ani tučná jídla. Navíc jsem pila odstředěné mléko. Přibrala jsem "jen" 13 kilogramů. Při prvním těhotenství jsem se naopak vůbec neomezovala. Stále jsem pekla nějaké buchty a dopřávala si vše. Přibrala jsem 25 kilo a byla to holka," vyvrací vědecké poznatky Míša. Gabriela Jasenská (30) s Jakubem (0,5) ze Zlína "Něco na tom asi bude. Když jsem čekala Jakuba, doslova jsem žrala. Hlavně večer. Čokolády a oplatky do mě jen padaly. Zákusky, ty jsem ani nestíhala kousat! Dopřávala jsem si i uzeniny a pečené maso. Přibrala jsem 25 kilo. Při první dceři to bylo naopak. Nutila mě jíst zdravé věci. Také váha se vyhoupla jen o 12 kilo nahoru," říká Gabriela. Alena Patáková (32) s Vojtou (3) z Olomouce "Já bych řekla, že jsem jedla po celou dobu úplně normálně. Jíst víc jsem ani neměla čas, chodila jsem do práce. Celé těhotenství jsem jedla stejně. Já si myslím, že takto pohlaví dítěte moc ovlivnit nejde," usmívá se maminka Alena. Eva Hrnčířová (29) s Jakubem z Loun "Já bych toho zřejmě mohla být důkazem, protože jsem hodně jedla před i na začátku obou těhotenství a mám dva syny. Moje sestra ale byla pravý opak, vždy přibrala jen sedm kilogramů, a přesto má také dva syny. Takže tomu výzkumu moc nevěřím," prozrazuje Eva.