To je můj sladký zámek!

17. dubna 2008
22:30

Cukrářka Jana Dostálová představila svůj čokoládový zámek, který dělala podle francouzského zámku Chaumont na řece Loiře. Musela to být dlouhá práce

Největší obdiv sklidil včera na přehlídce kuchařského a cukrářského umění Gastro v Hradci Králové obří fondánovo-čokoládový zámek. Jeho autorka, budoucí cukrářka Jana Dostálová (20) z Nové Paky, ho zhotovila po dle francouzského zámku Chaumont na řece Loiře. Čokoládová vůně se nesla na přehlídce široko daleko! Dort ve tvaru zámku byl půl metru vysoký a 90 centimetrů široký. "Byla to strašně nimravá práce. Dělala jsem ho s pomocí mistrové a dalších budoucích cukrářek od ledna každý den asi sedm hodin. Nejtěžší byla asi střecha. Teď jsem strašně ráda, že se to zvládlo. Bylo to nejen fyzické, ale i psychické vypětí," vydechla si autorka slaďoučkého zámku. Na sladký výtvor padly téměř čtyři kila čokolády, dvacet pět kilo bílého fondánu citronové chuti a také trocha karamelu, z něhož budoucí cukrářka udělala okenní výplně.