Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Záchranáři zvířat: Pracujeme nonstop!

Autor: red - 
6. března 2008
12:07

O záchranu vašich čtyřnohých miláčků v nouzi se postará veterinární služba - PET MEDIC. Dva její zástupci odpovídali čtenářům blesk.cz

Na Blesk.cz se uskutečnil chat s dvěma odborníky, kteří pomáhají nemocným či zraněným zvířatům. Jezdí s vozy záchranné veterinární služby PET MEDIC: Řidič a záchranář Luboš Samec a lékař MVDr. Jan Čučka více než hodinu odpovídali na všechno možné.


Nechci se na nic ptát, jen Vám říct - díky za to co děláte. Myslím, že si to zvířátka zaslouží. Dana Děkujeme a zdravíme všechny na dnešním chatu.
Spolupracujete s ostatními veterinárními záchrannými službami v ČR? Třeba se záchrankou v Praze, v Brně či v Pelhřimově? Joža Naše činnost zabírá Prahu a střední Čechy, s ostatními záchrankami nijak nespolupracujeme. Širokou spolupráci máme se složkami IZS.
Já ani žádnou otázku nemám. Jen jsem Vám chtěla říct, že Vás obdivuji. Práce se zvířaty je pro mě tabu, i když je miluji. Proto Vám držím palce, ať pomůžete co nejvíce zvířátkům. Denisa Děkujeme děláme co je možné. :-))
Dobrý den a především dík za Vaši práci pro zvířátka a zvířata! Můj dotaz je: Lze vůbec zachránit psa s otočeným žaludkem? Mám poprvé v životě vetšího psa - labradora, a tenhle problém mě dost děsí. Děkuji a přeji hodně úspěchů a radosti Vám i zvěři! Z. Vlková Pokud je problém včas diagnostikován a pes převezen na veterinární kliniku, tak je úspěšnost vysoká.
Dobrý den, nejprve Vám moc děkuji, neboť jsme i my využili Vašich služeb a vše naštěstí dobře dopadlo. Ráda bych se zeptala, zdali Vašich služeb využívá hodně lidí? A jaká je reakce řidičů, když vezete zvíře v kritickém stavu? Dávají Vám na silnici přednost? Děkuji Lucie, Zdice Děkujeme, jsme rádi, že jsme Vám mohli pomoci. Máme v průměru 200 - 250 výjezdů měsíčně. Problém s řidiči máme stejně jako všechny ostatní záchranné složky.
Zdravím a děkuji za všechny zvířátka. Jitka Děkujeme mnohokrát a zdravíme.
Mám dotaz na pana dochtora - esli porád jen zachraňuje zvířecí životy, bo by měl někdy čas zajít do hospody? Honzíku, já tě zdravím:-) Blána Ahoj Blaničko, na záchranu tvého života v hospodě si čas rozhodně najdu...
Rada bych se zeptala, jestli ve chvili, kdy se dostanete ke zranenemu nebo nemocnemu zvireti, ktere bylo evidentne tyrano majitelem ci nekym jinym a tato zraneni nebo nemoc je tedy zpusobena jimi, mate pravomoc (o chut asi neni nouze) zakrocit i nejak proti temto lidem?? Ja na Vasem miste bych je asi na potkani mrzacila taky, bestie zrudny.. Drzim Vam moc palce a opravdu klobouk dolu, delate strasne zasluznou praci!!! Ivka My zvířátko ošetříme a poskytneme první pomoc, na majitele bohužel žádné páky nemáme, můžeme jedině jeho počínání oznámit příslušným úřadům.
Dobrý den, chtěla bych moc poděkovat za Vaši záslužnou práci, která zachránila život už mnoha zvířátek, sama znám ze svého okolí několik případů, které dopadly dobře jen díky Vám. I já mám na Vás kontakt ve svém mobilu, i když tajně doufám, že ho nebudu pro naše zvířecí miláčky nikdy potřebovat ;o) Tak ještě jednou díky a přeju Vám jen samé případy, které skončí dobře. Děkuji a doufám, že se potkáme jen při podobných příležitostech, jako tato.
Děkuji panu doktorovi za záchranu kočky po těžkém úrazu. Byl skvělý. Chtěla bych se zeptat, jaká zvířata jsou jeho oblíbenci (Psi, kočky, fretky,... ?) Pistalka Děkuji, mám rád všechna zvířata.
Dobrý den, chci poděkovat MVDr. Čučkovi, který mi před rokem a půl zachránil psa a já již neměla možnost s ním pak hovořit a poděkovat mu přímo. Děkuji! Dotaz: vaše záchranka funguje nonstop? A kontakt na ni prosim? Děkuji Iveta Náš dispečink funguje nonstop na tel. č. 724 184 840. K dispozici jsou tři záchranky.
Jsem moc a moc ráda, že existujete. Máme 2 kočičky z útulku a již mockrát jsem přemýšlela, co bych dělala, kdyby se jim něco stalo v noci. Prosím jaké je na vás telef. spojení? Za odpověď děkuji. Lubica 724 184 840 - nonstop.
Co se děje se zvířaty převáženými v osobních automobilech při dopravních nehodách, je o ně postaráno? M. Becková, Praha Ano, máme smlouvu s Hasičským záchranným sborem, jsme součástí IZS a velmi úzce spolupracujeme se záchrannou službou, policií MP i 112. Pokud je v autě zraněné zvíře, jsme přivoláni na místo, poskytneme první pomoc a zvířátko převezeme na kliniku. Ve spolupráci s policií jsou pak uvědomněni majitelé či příbuzní, kde se jejich zvířátko nachází.
Dobrý den, celý den pracujete se zvířaty, máte i vy sami doma nějaké čtyřnohé miláčky? Věra K. Nejen čtyřnohé:-)) Pan doktor má pejska a počet mých zvířátek je ke 20. (2xpes, 6x kočka, 3x papoušek, 4x fretka, 2x králík, leguán, had, veverka). Snad jsem na žádné nezapoměl :-))))
Zdravím Vás, předpokládám, že působíte v Praze...poraďte, funguje něco podobného i jinde? Zajímají mě severní Čechy.Případně, zda-li můžete uvést odkazy na nějaké webové stránky? Díky a přeji spoustu úspěšných zásahů. Andula Pokud vím, tak v severních Čechách nic podobného není. Jedna ZS je v Jihlavě a další v Brně.
Ostatní veterinární záchranné služby v České republice se jmenují VETERINÁRNÍ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA proč vy Pet Medic? Oni mají také veterináře a veterinární techniky v posádce jako vy. Kdo Vás platí? Proč jste zařazení do IZS? nemá to logiku, pro záchranu zvířat např. při povodni jsou zde záchranné stanice živočichů. Ctirad Celý název je Veterinární záchranná služba Pet Medic. Tak to prostě je. Výjezdy platí lidé, kteří si nás zavolají, v případě bezprizorních zvířat jde vše na náklady naší firmy (v některých případech uhradí část nákladů útulek, kam zvíře putuje). V IZS jsme proto, že HZS ani další složky nemají možnost zvířatům samy pomoci. Ano, záchrana zvířat při živelných katastrofách jde na záchr. stanice, ale ty nejsou nijak medicínsky vybaveny. My jsme tu pro poskytnutí první pomoci.
Dobrý den, stale cekam na odpovedi na otazky zadane jako priklad. Vas nejkurioznejsi zazitek pri vykonu vasi prace? Dostavate dotaci od statu? :) Dekuji a hodne stesti! Martina Pro nás nezvyklé jsou hlavně zásahy u hospodářských zvířat. Přece jen jich v Praze tolik není. Jedním z nich byl např. kůň, který za jízdy vyskočil z přepravního boxu na silnici. Dalším byla např. koza, kterou napadl pes. Žádné dotace od nikoho nedostáváme.
Uvažujete o rozšíření své činnosti i na oblast Moravy. Konkrétně na Olomoucký kraj? Jiří Kráčmar Zatím o rozšíření neuvažujeme. Snad v budoucnu.
Co dělat, když vidím silně zanedbaného psa, který je dokonce na jedno oko slepý, a madam které patří, řekne že je starý a jen venkovní pes? Děkuji Altia Bohužel, s tím moc nenaděláte. Madam je asi poněkud necitelná. Pokud máte pocit že pes strádá, můžete vše oznámit Městské policii a Veterinární správě, ti mají ze zákona možnost situaci řešit.
Kolik me bude stat vyjezd ke zranenemu zvireti pokud vas zavolam? Základní výjezd ve dne stojí 350 Kč. Vše ostatní se odvíjí od poskytnuté péče, případného převozu na kliniku atd. Kompletní ceník najdete na www.pet-medic.cz.
Dobrý den, přečetla jsem si, že dnes odpovídáte na otázky. Přiznám se, že jsem ještě o Vás nic neslyšela. Kde pracujete a jak je možno vás zavolat? Zvíře ošetříte a také ho někam dopravíte? Jelikož doma zvířata máme a s vnučkou jezdíme na chatu pomáhat opuštěným kočkám, co tam zůstaly po majiteli, který umřel, moc by mne zajímala Vaše práce, která je obdivuhodná v dnešní době. Děkuji za odpověď a přeji Vám málo práce. Miluše, Tábor Po příjezdu na místo posádka zjistí stav zvířete a podle potřeby poskytne první pomoc a stabilizuje zvířátko. Dispečink mezitím zajišťuje příjem na některé veterinární klinice, kam je v případě potřeby převezeno i z majitelem.
Chci se Vás zeptat, proč jste o tolik dražší než jsou jiné veterinární záchranné služby, když máte tolik výjezdů? Mnoho úspěšných zásahů Vám přeji z celého srdce. Karmen Nemám pocit, že bychom byli nějak znatelně dražší. Cena se vždy odvíjí od poskytnuté pomoci. Navíc z placených zásahů financujeme ty, které nám nikdo nezaplatí.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na jakou linku mám volat, když vidím u silnice zraněné nebo mrtvé zvíře. Několikrát se mi stalo, že jsem viděla ležet u silnice mrtvé zvíře a opravdu jsem nevěděla na jakou linku telefonovat, která by zajistila jejich odstranění. Několikrát jsem se na to vrhla sama a něčím vykopala díru a zahrabala je do země, ale můj přítel už si o mě myslí, že jsem blázen! Nemůžu prostě přenést přes srdce, že tam na ně najíždí další a další auta! Předem děkuji za odpověď . Dominika Zavolejte na linku 158 nebo 112. Pokud je zvíře zraněné, informaci nám předají, pokud je mrtvé, tak je odklizení v kompetenci MP a v případě lesní zvěře myslivců.
Mohu vas zavolat i v pripade, ze nemam zadnou financni hotovost, ale zvire potrebuje odbornou pomoc? Jak se to potom resi? Martina Ano, pokud je zvířátko vážně zraněné, nebo nemocné přijedeme a následná platba může proběhnout později dle dohody s Vámi.
Jak se zachovat v případě, že mého psa např. porazí auto nebo ošklivě pokouše pes - volat Vám nebo veterinární kliniku, v mém případě na Praze 13? Kdo tam bude dřív?Věra Obroučková Pokud máte auto, tak je možné ho okamžitě převést, pokud ne, tak raději volejte nám, lékař z kliniky těžko pojede k Vám. My jsme na místě většinou do 15 - 20 minut a pejskovi poskytneme první pomoc ještě před převozem.
Dobry den, zajima me, jestli je pan doktor Cucka zenaty? Dekuju. Erika Není:-)))
Dobrý den, někde jsem četla, že jako lidé dávají krev - tak je to i u psů. Je možné opravdu přijít se psem na nějakou kliniku a nechat darovat psí krev? - funguje to jen někde nebo je to už "běžná záležitost"? Pokud tomu tak je - jsou k tomu nějaké podmínky? Psí krev se dlouhodobě neskladuje, je možné (po vyšetření zdravotního stavu psa) zařadit jej do registru dárců na některé klinice a v případě potřeby Vás klinika kontaktuje.
Dobrý den, jaké musíte mít prosím Vás na tuto práci vzdělání? Lucie U řidiče je důležité umět jezdit tzv. pod majáky, znalost Prahy a umět poskytnout první pomoc. Další člen posádky je buď veterinární technik nebo u nás většinou veterinární lékař.
Otázka pro řidiče: Jaké máte odborné vzdělání na vaší fukci? Pokud vím je to minimálně veterinární technik. Je to tak? Nebo kdo všechno může pracovat na zvířecí záchrance? Děkuji Ctirad Řidič nemusí nutně být veterinární technik, důležitá je schopnost bezpečně ovládat auto při akutních jízdách, znalost Prahy a schopnost poskytnout první pomoc. Pokud jde přímo o mne, byl jsem 20 let příslušníkem HZS, mám kompletní proškolení v první pomoci, kurs neodkladné resuscitace a další. Záchrana zvířátek není zas tak odlišná od záchrany lidí a na vysoce odborné věci mám v posádce lékaře. Stačí?
Dobry den, zajimal by me prosim kontakt na Vas. Dale bych se chtela zeptat jak se u Vas zohlednuje pojisteni zvirat, ktere mam u CP, jak je to s placenim za sluzby? Miriam F. Dispečink nonstop 724 184 840. Pokud jde o ČP jsme v jednání a doufáme že vše dobře dopadne. V každém případě by Vám pojišťovna měla náš zásah proplatit.
Dobrý den, chci vám říct, že vás obdivuji za to, co děláte. Že pomáháte zvířatům. Že jste se rozhodli právě pro tento druh pomoci, zvířecí záchranku. Tato forma pomoci u nás není rozšířená a je potřebná, protože zvířata jsou také živé bytosti a ne věci a mnohdy se dostanou do podobné svízelné situace jako lidé. Zajímá mě váš názor na stále se rozrůstající násilí na zvířatech, které si zakomplexovaní chudáci natáčejí na videa, telefony, zveřejňují, vesele prohlížejí. Co říkáte míře postihů za tyto činy. Já pociťuji beznaděj. Děkuji za odpověď a držím pěsti do další práce. Michaela Bohužel, taková je naše společnost. Osobně bych tyto činy trestal mnohem přísněji, ale to je v rukou zákonodárců. Za sebe mohu říci že je to hyenismus.
Dobrý den, v Anglii mají zvířecí policii, kde kontrolují, jestli majitelé netýrají zvířata, proč neni neco takového u nás? Nebo to je tov co děláte vy? Děkuji. Evík U nás je to, pokud vím, v kompetenci MP. My na to žádnou možnost nemáme.
DOBRÝ DEN,MĚL JSTE NEKDY POCIT, ZE VAM ZACHRANENE ZVIRATKO NEJAKYM ZPUSOBEM PODEKOVALO?NENAKAZILO VAS NEJAKE ZVIRE NEMOCÍ? DEKUJI JANET Někdy pejskovi vidím v očích zoufalou žádost o pomoc a pak i radost, když jde vyléčený domů. Nemoci zvířat většinou nejsou přenosné a my jsme očkováni, takže zatím dobrý.
Dobrý den, dcera navštěvuje 8.třídu ZŠ. Jejím snem je pracovat právě jako ,"záchranář zvířat". Jakou školou by měla po ukončení ZŠ pokračovat? Děkuji. Ilona Ideální je střední a poté třeba i vysoká veterinární škola. Bohužel ale podobných služeb je v ČR velmi málo, a tím je i omezen počet míst.
Dobrý den. Chtěl bych Vám pogratulovat k Vaši určitě záslužné práci a chtěl jsem se zeptat, jak je to s financováním, zda dostáváte nějaké peníze od státu, kolik stálo vybavení a jak bylo obtížné takový projekt uspořádat? Jezdíte normálně s majáčkem jako záchranka? Určitě tam jsou i vysoké výnosy, ale za tak dobrodružnou práci si to zasložíte... Jirka Finance máme jen ty, které si vyděláme (a nejsou nijak vysoké, jak se Vám zdá). Od státu žádné dotace nedostáváme. Jedna sanitka vyjde s vybavením cca na 600 000 korun.
Dobrý den.Jaký máte názor na to,že se u nás špatné zacházení se zvířaty tak málo trestá?Děkuji za odpověď. Zdeňka Tuto otázku byste spíš měla položit našim poslancům.:-))
Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat, jakou práci děláte pro němé tváře. Přeji hodně úspěchů a štěstí při záchraně našich miláčků i ve Vašem soukromém a pracovním životě. PS mě je trápených zvířat víc líto než lidí, asi jsem melej sobec:) Děkujeme. Tímto se s vámi loučíme a snad se setkáme jen při těch příjemnějších příležitostech.