Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Víte, jak se bránit proti jarní únavě? Barvami!

Víte, jak se bránit proti jarní únavě? Barvami!
 (Autor: profimedia.cz)
1. března 2008
20:11

Barvy ovlivňují náš život: Červená dodá energii. Žlutá zase dobrou náladu. Modrá pomůže, když nemůžete večer spát

Jarní únava je tu a chystá se z nás všech udělat depresivní trosky beze špetky energie a radosti ze života. Proto seberte ochabující síly a bojujte - barvami! Barvy mají magickou moc. Ovlivňují náladu a dokáží také léčit. Zaručeně léčivé barvy vám představí Nedělní Blesk. Oblékněte se do nich, vymalujte jimi, přijímejte je v potravinách, nechte se ozařovat barevným světlem. Uvidíte, co se stane - hned vám bude lépe.


Červená pro energii Dodává nejvíc energie, je smyslná, v interiéru nejvýraznější. V oblibě ji mají otevření a impulzivní lidé. Červeně vymalovaná zasedací místnost zaručuje, že ani na velice nudné poradě neusnete. Lze z ní čerpat fyzickou svěžest, sílu, vášeň, sexualitu, sebevědomí, vřelost. Povzbuzuje chuť k jídlu (dejte si červenou papriku, jahody, třešně). Červená kuchyň zabrzdí nechutenství, červeně vymalovaná ložnice slibuje nezapomenutelné noci. Pozor však na extrémně rudou, ta nevěští nic dobrého (viz někdejší sovětská vlajka).
Modrá pro uklidnění Modrá je barva klidu, má harmonizující účinky. Pomáhá při nespavosti (dobré je na noční stolek umístit modré světlo), průjmu, bolestech zubů, působí protizánětlivě, tiší bolest a chladí. Symbolizuje serióznost, oddanost, vyrovnanost, konzervativnost, může však navodit i pocit odstupu a zdrženlivosti. Pro místnost, která se využívá na porady, se hodí odstíny světle modré, neboť uklidňuje a zároveň podporuje komunikaci. A rozhodně si pochutnejte na švestkách, vinných hroznech a borůvkách.
O ranžová pro radost Žhavá, veselá barva. Čerpejte z ní energii, otevřenost, vřelost. Je barvou žáru plamenů a exotických plodů, symbolizuje radost, odvahu a elán, působí jako antidepresivum, pomáhá proti nespokojenosti, strachu a nejistotě. Vhodná do společenských místností a restaurací, pro společenskou aktivitu a konverzaci. Velice zvyšuje chuť k jídlu, proto by lidé se sklony k nadváze měli na oranžově vymalovanou jídelnu zapomenout. Ložnici raději meruňkovou, v sytě oranžové se nedobře usíná. Oranžové barvivo obsahují pomeranče, mandarinky, meruňky, mango, dýně či mrkev.
Žlutá pro intelekt Působí dobře na intelekt, povzbuzuje paměť a horlivost při studiu. Podněcuje družnost a dobrou náladu. Nevíte, jak vymalovat studovnu? Jednoznačně žlutě! Pak vám bude mozek pracovat na sto dvacet procent. Žlutě vymalovaná kancelář brzdí případnou nechuť k práci. Čerpejte z této barvy svěžest a inteligenci. Pozor však, pro nervózní a neklidné lidi je nevhodná. Žlutou barvu obsahují banány, grapefruity, fíky, broskve, ananas, rebarbora, citrony, žluté papriky, vajíčka, kukuřice, hořčice.
Fialová pro sílu Vyjadřuje ticho, tajemno, sílu. Barva ducha a inspirace. Fialovou je možné ošetřovat vypadávání vlasů, deprese a migrénu. Působí dobře na slezinu, zklidňuje srdce, úzkostlivé stavy a podrážděnost. Podporuje chuť, je barvou ztišení mysli a meditace. Využití fialové v interiérech není hojné. Dokáže totiž vzbudit rovněž smutek a pasivitu, přináší tíhu a hloubku. Večery v temně fialovém obývacím pokoji nelze doporučit.
Zelená pro odpočinek Symbolizuje stabilitu, vyrovnanost a růst. Posiluje nervy, uklidňuje, dodává energii, má relaxační účinky. Pohled do zelené zklidňuje. V zelené ložnici budete spát jako nemluvně. Zeleně vymalovaný úřad vyvolává pocit zodpovědnosti. Tato barva pomáhá, trpíte-li na alergie, nemoci kůže či záněty průdušek a plic. Nezapomeňte jíst salát, brokolici, olivy, špenát, hrách, avokádo a zelenou papriku.