Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mám narozeniny jednou 4 za roky

28. února 2008
15:47

Dnes bude slavit své narozeniny téměř 7000 Čechů. Svátek má 206 Horymírů. 29. únor si určitě pořádně užijí!

Jedenáct let je letos tátovi jedenáctiletého syna. Jak je to možné? Otec o třicet tři let mladšího Josefa Bohumil Rybka z Jirkova se narodil 29. února na přestupný rok v roce 1964. Tím je hádanka vysvětlena. Pan Bohumil si tak letos může vybrat, zda na dortu sfoukne svíčku s jedenáctkou nebo čtyřiačtyřicítkou. "Bral bych tak něco mezi, ale vezmu si ten svůj dort," pousmál se kvartální oslavenec a svíčky na dortu s jedenáctkou nechal sfouknout synovi Pepovi. Tomu letos shodou okolností bude taky jedenáct, i když v září. A s tátou tak potom budou stejně staří. "Někdy mám pocit, že je opravdu oběma jedenáct," nešetřila staršího z mužské části rodiny manželka Mirka (43). Za dárky prý taky neušetří, přestože její muž má narozeniny jednou za čtyři roky. "Bylo by mi ho líto. Dávám mu je o den dřív. Když je ale přestupný rok s devětadvacítkou, děláme větší oslavu," poznamenala Rybková. A ta prý letos bude pořádná, těší se všichni. "Taky jsem na ni šetřil čtyři roky, i pro kamarády," dodal Rybka.


Oslavenec se těší na občanku Oslavy za tři čtvrtě milionu! Víc než svatba Zlatého slavíka Karla Gotta budou stát narozeniny majitele slévárny v Blansku Milana Hlaváče. A protože oslavuje v pátek teprve patnácté narozeniny, tvrdí o sobě, že je nejmladším podnikatelem v ČR. "Je to tak, vždyť jsem se narodil 29. února 1948 a kvůli přestupnému datu mohu narozeniny slavit jen každé čtyři roky. Je mi vlastně patnáct a už se těším na občanku," směje se právník, který oslavu pojal zcela originálně. Každý z jeho necelé pětistovky zaměstnanců dostane v narozeninový den placené volno. Při průměrném platu přes 21 tisíc na hlavu ho tedy narozeniny přijdou i s odvody na tři čtvrtě milionu. "Je to frajer, takových se už moc nevidí," volal do Blesku slévač, který na neobvyklé narozeniny upozornil. Jméno však říct nechtěl.
Dostane digitální hodinky Školák Ondřej Šťastný (12) ze Šťáhlav u Plzně přejmenoval přestupný rok na přesmutný rok. On sám smutný z toho, že slaví narozeniny každý čtvrtý rok, ale není. Zná dokonce lidi ve svém okolí, kteří také budou slavit narozeniny dnes. Když malý Ondřej začal mít rozum, jeho první starostí bylo, aby rodiče netrvali na tom, že narozeniny bude slavit jen jednou za čtyři roky. "Naštěstí jsem měl dort i dárky každý rok," směje se Ondřej.
Věčně mladá manželka Podle kalendáře je jí 13, ve skutečnosti 52 let. Když byla Dagmar Masná ze Zlína malá, dárky dostávala každý rok, ale i tak jí bylo líto, že narozeniny má až každý čtvrtý. "Později mi narozeniny předurčovala letní olympiáda. Ta je vždy v přestupném roce. Teď to beru jako přednost. Člověku je stále těch krásných -náct," říká s úsměvem na tváři a tulipánem v ruce Dagmar. Manžel si alespoň nemusí hledat mladší. Doma má stále mladou ženu! "Doufám, že plnoletosti dosáhnu jako aktivní babička," svěřila se majitelka cestovní kanceláře.
Matka mu tajila, kdy se narodil Ve skutečnosti je o jeden den starší! Vedoucí kuchař domova důchodců na Slovácku Antonín Valenta (60) si dlouho myslel, že se narodil 1. března 1948. Toto datum má také v dokladech. "Mámě bylo líto, že bych měl narozeniny jednou za čtyři roky. Také v rodném listu mám přiznaný až 1. březen," líčí historku. Slavit šedesátku tak bude oba dny.
Dvojčatům je čtyřicet Lenka Váhalová a Šárka Strnadová z Palačova na Novojičínsku 29. února oslaví čtyřicáté narozeniny. "Na dortu budeme mít ale jen deset svíček. Dneska si z toho, že by měly slavit narozeniny v den, který po většinu roků neexistuje, nic nedělají. "Ale jako malé nás to mrzelo," řekla Váhalová.
Přestupný rok zavedl Caesar Narozeniny mají sice jednou za čtyři roky, fyzicky ale stárnou stejně jako ostatní. Řeč je o lidech narozených 29. února. V tento den, který se v kalendáři objevuje jednou za čtyři roky, má důvod k oslavě téměř 7000 lidí. Přestupný rok řeší nesoulad mezi kalendářním a slunečním cyklem. Jeho zavedení je datováno od dob Julia Caesara takzvaným juliánským kalendářem. V pátek 29. února se budou slavit také svátky. Tento den patří v kalendáři Horymírům. Tak se u nás jmenuje 206 mužů. Jméno Horymír je v žebříčku oblíbenosti až na 364. místě.