Dáte si krysu vařenou nebo pečenou?

Autor: PlusPress - 
11. února 2008
12:52

V Thajsku si můžete u stánků s rychlým občerstvením koupit místní ´lahůdku´ - krysu na různé způsoby

Thajští prodavači rychlého občerstvení slaví úspěchy s novou lahůdkou jsou to jídla připravená z krysího masa. Zdá se, že si místní lidé hlodavce přímo zamilovali. Krysy se sice na chudém severu Thajska jedí už dlouho, ale až teprve nedávno je začali prodávat i pouliční stánky s rychlým občerstvením. Krysí maso je prodáváno buď syrové nebo už tepelně upravené a zákazníci ochotně platí za kilo až 150 bahtů, tedy asi 80 Kč. "Chutnají lépe než kuře," potvrdil jeden spokojený zákazník reportérům agentury AP a dodal: "Samozřejmě záleží na tom, co vám chutná, ale je to maso jako jakékoliv jiné." Jeden z prodavačů krys, Sala Prompim, tvrdí, že nejlepší jsou krysí boky a játra:"Chutnají špičkově, nic se tomu nevyrovná." On sám však zdůrazňuje, že používá zásadně krysy chycené v rýžových polích, nikoliv tedy krysy městské. Příprava je poměrně jednoduchá a na příklad od kuřat se liší pouze tím, že krysy se zabíjejí utopením. Pak se stáhnou a dusí, smaží, grilují nebo pečou. Pan Prompim říká, že denně prodá až 100 kilogramů této lahůdky v nejrůznějších úpravách.