Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prahu navštívil ´tyran gastronomie´

Slavný šéfkuchař Gordon Ramsay
 (Autor: Vladimír Škarda)
Autor: ČTK - 
23. ledna 2008
10:00

Celebrita mezi kuchaři Gordon Ramsay přijel do Prahy, aby pro ni získal první michelinovskou hvězdu - nejprestižnější gastronomické ocenění. Video

Hlavní město včera zažilo gastronomickou událost roku. Svou novou restauraci v české metropoli osobně představil zřejmě nejslavnější šéfkuchař současnosti, Brit Gordon Ramsay (41). Muž, který by podle odborníků přes gastronomii mohl Praze přinést nejprestižnější gastronomické ocenění, tedy první michelinskou hvězdu. "Ano, není město, kde by se mě na to nezeptali. Hvězda Michelin je pro mě samozřejmě velká výzva a rád bych tu první Praze přinesl. Tohle město má velký potenciál a myslím, že v oblasti gastronomie by se během tří až pěti let mohla dostat na úroveň Barcelony," řekl včera Ramsay, který podle svých slov specifika české kuchyně poznává od loňského léta. Gordon Ramsay má pověst tvrdého šéfa se slovníkem dlaždiče, ale jeho údajně tyranské chování mu nese ovoce - neuvěřitelných jedenáct michelinských hvězdiček, které dostaly jeho restaurace rozeseté po Británii, Spojených státech, Dubaji a Tokiu. Podnik Maze Prague v hotelu Hilton Prague Old Town, který Ramsay včera osobně představil, je tak prvním jeho zařízením ve střední Evropě.


Co je to hvězdička Michelin? Michelin je nejrespektovanější gastronomický průvodce. Vznikl ve Francii a šéfkuchaři světových restaurací se předhánějí, aby se na jeho stránkách objevili. K tomu potřebují alespoň jednu ze tří dosažitelných hvězdiček, které může inspektor Michelinova průvodce restauraci udělit. Jedna hvězda označuje 'velice dobrou restauraci ve své kategorii', dvě hvězdičky 'vynikající kuchyně hodná zajížďky', a tři hvězdy hlásí: Mimořádně dobrou kuchyni která stojí za zvláštní cestu. Z České republiky se zatím v Michelinovi neobjevil jediný podnik.