Lidožrouti na místě činu

6. března 2002
18:38

Aby v horách přežili, snědli svoje mrtvé kamarády.

Před třiceti lety se z nich stali kanibalové, kteří se živili lidským masem, aby nezemřeli hlady. Nyní se ti, kteří přežili, vracejí na místo, kde prožili nejstrašnější hrůzy svého života. Do And, kde tehdy havaroval jejich letoun. Osud pětačtyřiceti mladých mužů z rugbyového týmu z Uruguaye, kteří se zřítili s letadlem v roce 1972 na vulkán Tinguiririca v Andách, šokoval celý svět. Po 72 dnech bylo zachráněno z ledového pekla 16 zoufalců, kteří přežili. Ti si nesli strašlivé tajemství: jedli maso ze svých mrtvých kamarádů. Dr. Roberto Canessa (49), jeden z tří, kteří se po třiceti letech znovu postavili na vrchol sopky, říká: "Všichni jsme si přísahali, že se na tohle místo již nikdy nevrátíme." Doufá však, že pomocí konfrontace s minulostí se mu podaří překonat své noční můry. "Každý den myslím na své mrtvé kamarády, jak nás obklopují jejich duchové. Vidím zcela zřetelně jejich obličeje. Dnes jim ale děkuji za to, že pomocí jejich těl jsem dostal dar přežít a vrátit se," vypráví s rozpaky. Právě on jako lékař byl první, kdo ochutnal lidské maso. "Jednoduše ze mne spadly všechny předsudky. Vzal jsem tehdy kus skla, odřízl maso a vsunul ho do úst. Když jsem polkl, měl jsem pocit triumfu. Věděl jsem, že teď už to přežijeme," vzpomíná na chvíle v ledovém pekle.