Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sladkému pokušení nikdo neodolal

Zleva Cora Elizabeth Pytlíčková (1,5), její sestra Andrea a kamarádka Anna Marie Mečířová se čokolády nemohly nasytit
 (Autor: Ladislav Kobzev)
10. prosince 2007
01:00

Na semilské výstavě Sladký život čokolády děti mlsně ochutnávaly z čokoládové fontány. Historie pochoutky je moc nezajímala

Čokoládová fontána byla na výstavě Sladký život čokolády v obležení dětí. Rodiče je nemohli od bezedné fontány odtrhnout. "Kdyby to šlo, tak tady budu celý rok," olizovala si pusu Anna Marie Mečířová (11). Děti dokázaly spořádat neuvěřitelné množství této sladké pochoutky. Jedly ji samotnou, namáčely si do ní kousky ovoce. Rodiče měli starosti, jak děti udržet alespoň trochu čisté. "Historie čokolády děti moc nezajímá. Pro ně jsou nejdůležitější sladkosti. Snažíme se jim zajímavě vyprávět, ale jakmile vidí fontánu, je konec," smála se pořadatelka výstavy Jarmila Kuželová.


Víte, že... * Aztékové a Mayové čokoládu považovali za nápoj bohů. * S kakaovými boby se platilo. Za 16 bobů byl králík. Za 100 otrok. * Aztékové přidávali do kakaové směsi například hřebíček, skořici nebo chilli. * V historii sloužila čokoláda k vraždám. Dokázala spolehlivě maskovat chuť jedů. * Nejstarší značka dosud vyráběné čokolády je z roku 1819. Oříšková vznikla v roce 1848 a mléčná v roce 1875.