Rautový stůl se během 35 let zcela změnil

Milujete rauty? Možná byste se divili, co všechno na nich nabízeli v minulosti. Místo ryb, sýrů a ovoce se servírovala jelita
Moderní rautový stůl dnes vypadá úplně jinak, než na který byli lidé zvyklí před 35 lety. Podle Milana Nemravy z Hotelové školy Teplice se totiž změnily nejen druhy pokrmů, ale i způsob, jakým se servírují na stůl. Rozdíly mohli dnes porovnat návštěvníci takzvaného Gastrodnu, který škola pořádala u příležitosti 35 let od svého založení. Zatímco v sedmdesátých letech převládaly na rautových stolech uzeniny, vepřové maso nebo dokonce i jitrnice a jelita, s něčím podobným se dnes lidé na správně připraveném rautu většinou nesetkají. "V současnosti se mnohem více dbá na správnou výživu," uvedl Nemrava. Na stolech se tak objevují hlavně pokrmy z ryb, kuřecího masa nebo sýry a spousta ovoce a zeleniny. Jinak jsou pokrmy na stole i uspořádány. Zatímco v minulosti bylo moderní na velké talíře naskládat velké množství různého jídla, nyní je trendem servírovat ho na malých táckách či miskách, které si hosté mohou vzít. Pro číšníky to má i tu výhodu, že na stole zůstává stále pořádek. Módním trendem je pokrmy servírovat například na zrcadla.