Martin přivezl víno a husy

Autor: mh - 
12. listopadu 2007
01:00

Jak praví pranostika, na Martina se mladé víno otevírá, a tak se milovníci zprvu trpkého nápoje sešli k mnoha oslavám

Oficiálně na brněnském náměstí Svobody a na Ovocném trhu v Praze začala včera v 11 hodin 11 minut dosud největší česká slavnost mladého vína. Další neoficiální oslavy byly na mnoha dalších místech země. Otevíráním svatomartinského se vinařům povedla za pouhé tři roky nevídaná věc. Mladý mok z českých a hlavně moravských vinic téměř vytlačil ještě nedávno populární svátek mladého francouzského vína beaujolais. Na Martina, který letos přijel přesně podle pranostiky na bílém koni, se mladé víno otevírá podle tradice. A to proto, že se příroda chystá k zimě a že čeledíni mohli po roce služby opustit hospodáře a najít si práci jinde. K oslavě se hodilo právě vyčištěné a jiskrné víno, které na rozdíl od usínající přírody nabíralo na síle.


Počet vzorků k registraci: 185 Počet lahví 2007 - přes 500 000 Počet lahví 2006 - 350 000 Počet lahví 2005 - 150 000 Odrůdy svatomartinského: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal, Svatovavřinecké O registraci svatomartinského letos požádalo 80 vinařů Spotřeba vína na hlavu v ČR: 17,5 litru Rakousko 35 litrů Slovensko 12 litrů V zemích EU celkem 32 litrů
Peče se dvě dvě hodiny! Tradičními hody s pečenými husami oslavili včerejší svátek svatého Martina v Liboši na Olomoucku. Nadívaných pečených hus tu "vylétlo komínem" nepočítaně. Svatomartinská husa se peče zhruba dvě hodiny a podává se s houskovým knedlíkem, škvarkovými pacičkami a červeným a bílým zelím. Zapíjet by se měla svatomartinským vínem, dobré je i pivo. Tradice se váže k biskupu Martinovi (4. století). Jedna legenda praví, že když měl být jmenován biskupem, ze skromnosti se schoval v husníku, avšak husy ho svým kejháním prozradily. Druhá legenda tvrdí, že biskupa Martina husy svým kejháním tak rušily při kázání, že za to nyní musí pykat na svatomartinském pekáči. Husí pranostika: "Na svatého Martina husa letí z komína!"