Čtvrtek 1. říjen 2020
Svátek slaví Igor, zítra Olívie
Oblačno, déšť 15°C

Svůj jídelníček sestavujeme podle genů

 (Autor: profimedia.cz)
Autor: Famous - 
25. října 2007
16:00

Nerozumíte svému apetitu? Nechápete, proč vám chutná uzené nebo kremrole? Za všechno může naše genová výbava

Podle britských odborníků bychom hodně rychle měli zapomenout na to, že se při výběru jídla řídíme svobodnou vůlí. Náš apetit totiž řídí geny. Prokázali to experti z Kings College v Londýně, kteří sledovali rozmanitost jídelníčku u identických dvojčat a neidentických sourozenců. Jednovaječná dvojčata mají stejné geny a jejich jídelníček je podobnější ještě více, než hypotéza předpokládala, zatímco u neidentických sourozenců se výrazně liší. Geny předurčují především výběr specifických potravin jako například kávy či česneku. Vědci z Londýna sledovali přes tři tisíce párů ženských dvojčat ve věku mezi osmnácti a devětasedmdesáti roky a rozdělili je do pěti různých skupin podle skladby jídelníčku: na stravu bohatou na ovoce a zeleninu, alkohol, smažené maso a brambory a nízkotučné potraviny nebo chudou na maso, ryby a drůbež. Analýzou výsledků bylo zjištěno, že 41 až 48 procent preferencí ve vztahu k jídlu je ovlivněno geneticky. Nejsilnější genetická souvislost byla prokázána právě u chuti na česnek a kávu. „Tak dlouho jsme předpokládali, že výchova a naše sociální prostředí určují, co máme rádi k jídlu. Tohle ale smetlo tuhle teorii ze stolu, protože geny častěji ovlivňují než neovlivňují naše stravovací návyky,“ tvrdí profesor Tim Spector, autor studie. Podle odborníků kampaně ve stylu "jezte pětkrát denně ovoce a zeleninu" mohou zapůsobit skutečně jen na jedince, kteří ke konzumaci těchto potravin tíhnou.

Další videa
Články odjinud