Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

3+1 na vodě: Luxusní hausbót za 800 tisíc!

Autor: Lucie Müllerová - 
5. října 2007
01:00

Lidé zavírají chaty, zahrádky, ale tahle ´chalupa´ běží celý rok. Má obývák, kuchyň, ložnici i pracovnu. A jak to všechno na hausbótu funguje?

Nebavilo ho trávit víkendy v přelidněné metropoli, chtěl víkendové útočiště. Jenže chatu nebo chalupu má dnes skoro každý. Pavel Kubíček (34) z Prahy se proto rozhodl pro hausbót! A takový příbytek na vodě není zrovna k zahození. Podzim nebo zima, je mu to jedno. Blesk ho navštívil a hausbót se opravdu vyrovná i luxusní vile! Jak se na něm žije? "Člověku dává pocit svobody, úžasné volnosti. Je to romantika. Kolem je jen příroda, naprostý klid a... Je to perfektní. Ale člověk musí být i tak trochu blázen," řekl Blesku majitel luxusního hausbótu Pavel Kubíček. Zároveň umožnil do svého víkendového 'vodního království' nahlédnout. Luxus a útulnost vyzařuje z každého kousíčku plovoucí chatky... Takový komfort nenabízí leckterá vila nebo přepychový byt v rezidenci. Na vodě má vlastně 'byt 3+1', celkem 42 m2! A cena? Kolem osmi set tisíc!


Elektřina Na střeše mám solární panely, takže využívám z devadesáti procent solární energii. Mám tu i převodník, který mi udělá kilowaty pro vysavač nebo televizi. Energie je teda skoro nezávislá. Ale je tu natažena i klasická elektřina. Kuchyňka Malá, ale šikovná. Tak by se dala kuchyňka charakterizovat. Do skříněk se srovná několik kousků nádobí. O vodu na kafe se postará varná konvice. Pro přípravu ostatních dobrot je tu plynový sporák s troubou. Pak už jen dřez a poličky. Jídelna Nemá chybu. Stůl by se nevešel, a tak dvojici židlí doplnil široký parapet. Ten bez problémů poslouží jako jídelní stolek. Pod něj se schovala menší chladnička. Snídani nebo večeři ještě zpříjemní krásný výhled do okolí... Sociální zařízení Obří perličkovou vanu tady určitě nenajdete. Majitel se spokojil se sprchovým koutem a umývátkem. Do sousední "komůrky" se vešel jen záchod a minikotelna, na nic víc už místo nezbylo. Ale i tak to ke komfortu stačí. Pracovna Je sice miniaturní, ale majitel si nestěžuje. Vy užil se tu každý kousíček volného prostoru. Základem pracovny je samozřejmě počítač, potřebná literatura a nějaké to "cédéčko" taky nechybí. Sezení vyřešilo několik sedáků. Stěny zdobí povedené fotografie. Obývací pokoj Zabírá více než polovinu celého hausbótu. Srší z něj komfort a pohoda. Dominantou místnůstky je odpočinkový koutek soustředěný kolem malých kamen. Vedle nich zbylo místo už jen na křeslo a pár sedáků, větrák a všudypřítomnou květenu. Ložnice Není zrovna největší, ale zato útulná. Vévodí jí prostorná postel. Do rohu se vešla i malá šatna. Prostředí dotvářejí barevné závěsy zakrývající kulatá okénka. V místnosti se našel ještě prostor pro komodu a dvě židle. A nesmějí chybět kytičky.
Jak tu všechno funguje Voda Vody je všude kolem dost. Ale jak je to s tou pitnou? Jednou za čas se pomocí čerpadla, které je poháněné solární elektřinou, natankuje voda z nádrží na břehu. Ty nádrže jsou už skoro všude. Plyn A jak je to s vařením? Klasický plynový sporák. Ze břehu je totiž přivedený plyn. Samozřejmě je rozvod schválený a otestovaný. Jsou tu navíc i hlásiče, kdyby plyn náhodou začal unikat. Odpad Na hausbótu musí být samozřejmě i odpadní nádrž, nic nesmí unikat do vody. Je tu chemický záchod a v podpalubí je nádrž, do níž odchází ostatní odpad. To se musí jednou za čas vyvézt. Údržba Údržba hausbótu je mnohem nákladnější a náročnější než u baráku. Musí se dělat průběžně po celý rok. Nátěry, jednou za několik let je nutné hausbót vytáhnout dokonce na břeh..
Kolik stojí provoz Pronájem vodní plochy: od 30 000 Kč/rok Členství v klubu: od 10 000 Kč/rok Parkovací poplatek: od 10 000 Kč/rok Vytažení lodi na souš + nátěr: cca 80 000 Kč/2 roky Obnova nátěrů, údržba: 4 200 Kč/měsíc ---------------------------- Měsíční průměr: od 11 600 Kč/měsíc