Indická pochoutka - krysí karbanátek

Stažená krysa vypadá jako každé jiné maso...
 (Autor: ČTK/APTN)
Autor: pak - 
1. října 2007
11:22

V Indii si pochutnávají na smažených krysách. Pro někoho poněkud ´ožehavý´ pokrm, Indové jsou však nadšení. Video v článku

Když je nemůžeš vybít, začni je jíst. Podle tohoto úsloví se nejspíš začali řídit zemědělci v Indii, kteří se potýkají s přemnožením vodních krys. Pro oblast, která se živí pěstováním olejových palem, jsou totiž tyto krysy pohromou. Jejich oblíbenou činností je nakousávání palem zespoda. Ty potom uhynou a je nutné vysadit nové. Farmáři proto přešli do protiútoku. Místo málo účinné deratizace začali krysy chytat a připravovat z nich chutné pokrmy. Každé ráno vyjíždějí na vodu a nebezpečné hlodavce loví. Postupem času se vypracovali k až 250 chyceným krysám denně. Ty poté stáhnou z kůže, očistí, přidají kurkumu, zázvor, chilli a černý pepř, vše rozemelou a nakonec usmaží v kokosovém oleji. Domorodci si pak na krysích nudličkách pochutnávají místo svačiny. I přes obavy z leptospirózy a dalších možných infekcí nedají Indové na tuto svoji pochoutku dopustit.