Blesk otestoval burčák: Ze kterého hlava nebolí?

10. září 2007
01:00

Velký test Blesku: Jak vzniká oblíbený, ale záludný burčák? Jak poznat kvalitu české speciality? Kolik ho lze vypít?

Říká se mu mléko starců nebo voňavý lék. Burčák. Jedinečný vinný mok, jehož pití je výsadou hlavně Moravanů, Čechů a Slezanů. Kromě nás jej v Evropě konzumují už jen sousedé v Rakousku. Angličtina například vůbec výraz pro tuto občas zrádnou dobrotu nemá. Možná i proto, že ten opravdu 'pitný' vydrží jen několik hodin. Letos se litr pravého burčáku prodává od 40 do 60 korun. Znalci doporučují nápoj kupovat přímo od vinařů. Jen u nich je jistota, že dostanete tekutinu vyrobenou pouze z hroznů. "Někteří prodejci ho nastavují moštem z jablek nebo klidně i vodou. Po konzumaci takového koktejlu vás čeká krutá noc i ráno," upozorňuje Pavel Vajčner, ředitel Znovínu Znojmo. Nápoj by neměl obsahovat žádné mechanické nečistoty, jemná usazenina není na závadu. Pro kvalitní chuťový zážitek je důležitý i čas. "Ideální vydrží jen několik hodin," vysvětluje Vajčner. Během kvašení přechází výrazně sladká chuť do více alkoholové, z burčáku se stává řezák. Při konzumaci takového nápoje se opijete ještě rychleji než po víně. "Správný vinař ho ani nenabízí," dodává Pavel Vajčner.


Pět základů zrádné dobroty Podle českého vinařského zákona se pod názvem burčák smí prodávat jen produkt vyrobený z tuzemských hroznů a jeho prodej je povolen pouze od 15. srpna do 30. listopadu. Co to je? "Jde o částečně zkvašený mošt z hroznů, který vzniká jako meziprodukt při výrobě vína," říká Pavel Vajčner, ředitel Znovínu Znojmo. Kdy vzniká? V kvasném procesu se burčák rodí několik dní po vylisování hroznů. Tato doba záleží na teplotě, cukernatosti a dalších okolnostech. Jak chutná a vypadá? Nápoj by měl obsahovat vyvážený harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Kvalitní burčák má světle žlutou barvu. Kolik ho lze vypít? Říká se, že množství vypitého burčáku by mělo "vyměnit" krev v těle. Tedy asi pět litrů. Obsahuje vitamíny B a C. Pozor! Burčák má projímavé účinky. Vždyť kvasí i v břiše! Pokud se někdo do něj pustí, a není na něj zvyklý, doporučují vinaři pít v blízkosti WC.
Praha Parkoviště před OD Globus, Černý Most. Plastovou lahev s nápojem účtoval prodejce za 5 korun. Důvod? Je nová a nepoužitá. Vzhled: Barvu má tmavší, v tekutině je "blátíčko". Nápoj pracuje, což potvrzuje vždy slabé zasyčení plynu po otevření uzávěru. Chuť: spíš trpčí než sladší, ale - "poznali jsme už horší". Cena: 69 Kč/l Celkový dojem: 2 Chomutov Prodejna vína v Lipské ulici. Podle místní prodavačky se jedná o produkt z hroznů pocházejících z Litoměřicka. Prodávají v PET lahvích. Vnutila mi proto litr a půl. Vzhled: přijde mi tmavý, nelákavý Chuť: první dojem dost sladký, nepříliš chutný. Cena: 50 Kč/l Celkový dojem: 3- Plzeň Burčák z vinotéky Dionýs je z Moravy, neplavou v něm mechanické nečistoty. Zákazník si může odnést PET lahev i ochutnat ze skleničky na místě. Vzhled: světle žlutá, nejsou zde žádné mechanické nečistoty Chuť: vyvážený poměr cukru i alkoholu Cena: 60 Kč/l, 20 Kč/2 dl Celkový dojem: 1 Olomouc O své produkty ve vinotéce v Zámečnické ulici se dobře stará vedoucí Jana Šubová, proto tady patří burčák k absolutní špičce. Vzhled: nazlátlá barva, spíše světlejší, mírně zakalen jemnou sedlinou, která rychle sedá ke dnu, bez nežádoucích příměsí Chuť: jemná, lahodná, dokonale vyvážená Cena: 49 Kč/l Celkový dojem: 1 Ostrava Prodejce Oldřich Wiatr vozí z jižní Moravy výhradně čerstvě stočený mošt, burčák z něj dělá až doma tak, že si den předem dokvašuje potřebné množství. Vzhled: bez nečistot, barva nahnědlá Chuť: vyvážená, sladká Cena: 60 Kč/l (s sebou), 12 Kč/ 2 dl (na místě v zahradním posezení) Celkový dojem: 1 Pardubice Ve vinotéce v Zelenobranské ulici nám načepoval burčák Radek Bakule (40). Mohli jsme si vybrat mezi PET lahví i skleničkou. Vzhled: světle žlutá barva Chuť: vyvážená Cena: 52 Kč/l Celkový dojem: 1 Brno Ze džbánku ochutnávala právě dovezený burčák z Kobylí znalkyně vín Jana Macíková ve vinotéce Bartoň na Palackého třídě v Brně. Vzhled: "Hodnocení barvy je ošidné, protože každá odrůda může být zbarvena jinak," říká odbornice. Chuť: tento burčák "pracuje" od pondělí a vrchol má ještě pár hodin před sebou Cena: 52 Kč. Celkový dojem: 1