Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ebola, beďar nebo tyfus. Nemoci? Ne, plyšáci!

7. září 2007
01:00

Na český trh se dostaly nové plyšové hračky. Vybírat si můžete z mnoha různých typů – žaludeční vřed, tuková buňka, vzteklina a další.

Chcete dát partnerovi dárkem kapavku, syfilidu či virus HIV? Nebo potomka obdarovat žaludečním vředem nebo smrtící ebolou? Žádný problém! Potřebovali byste někoho pěkně zmáčknout pod krkem? Tak zkuste hebkého růžového beďara! Vše je k mání. Jde totiž o plyšové hračky, které se právě dostaly na český trh. A zájem je prý velký! Pořídit si ale můžete mnohem víc. Krásného srdečního červa nebo žlutý žaludeční vřed, kterého představuje bakterie Helikobakter pylori.

Na výběr je celkem z 54 exemplářů, které jsou rozděleny podle skupin. Do zvířecí spadá třeba vzteklina. Ta by mohla být tím pravým pro domácí mazlíčky. Mezi epidemie zase patří červený tyfus s krásnými střapečky na hlavě. Vybrat se dá ale i podle jiných měřítek. Partnerce by 'určitě' udělala radost darovaná tuková buňka. Potěšit by ale mohla i růžová štěnice postelní nebo kapavka, která padne do ruky jako ulitá.

„Plyšáci byli původně určeni pro osvětu. Vyrábět je nechala americká farmaceutická firma, která je spolu s textem varujícím před některými nákazami dodávala do ordinací a lékáren. Brzy si ale našli cestu k lidem velmi svérázně. Jako dárky,“ říká Jan Kovalčík ze společnosti giantmicrobes.cz, která mikroby dováží. Na českém trhu mají barevní mikrobi svou premiéru, ale ve světě se o nich už chvilku ví. „Zájem o viry a bakterie je velký. Každý týden se firmy snaží dodávat až dva nové. Výběr se ale liší podle států. Jiné viry letí v Itálii, jiné v Německu,“ dodává Jan Kovalčík. A za kolik je třeba takový virus HIV nebo spavá nemoc k mání? „Cena je jednotná. Kus je za 249 korun,“ říká zástupce společnosti giantmicrobes.cz.

Angína - streptokok

CO O NĚM TVRDÍ - Nikdo by asi nechtěl angínu, ledaže by to byl jeden z našich gigantických mikrobů. Přesvědčte se sami, že streptokok není jen obyčejným bacilem, ale může být i dobrým přítelem, alespoň v našem podání! Na pravého streptokoka platí antibiotika. Nad angínou se tak dá snadno vyhrát.

Žaludeční vřed

CO O NĚM TVRDÍ - Víte, že žaludeční vřed není způsoben jen stresem, ale hlavně bakteriemi? Zaručujeme, že náš plyšový kamarád rozesměje i vašeho nejvystresovanějšího kamaráda. Pozor! Bakterie Helikobakter pylori, způsobující žaludeční vředy, ve skutečnosti tak zábavná není.

Virus HIV

CO O NĚM TVRDÍ - Tak tenhle plyšák nemá žádnou veselou průpovídku. Je to asi tím, že na virus HIV dosud není žádný lék. Jakmile je imunitní systém napaden, v organismu se rozvijí AIDS (syndrom získaného selhání imunity)

Virus Ebola

CO O NĚM TVRDÍ - Od jejího objevení roku 1976 je Tyranosaurem Rexem mezi všemi mikroby! Kouzlo se ebole nedá upřít. Jde ale o jednu z nejhorších nákaz, jaké na zemi jsou.