Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V Itálii mají psí pobřežní hlídku

Nejvhodnějšími plemeny pro podobné akce jsou labradoři, novofundlandští psi a zlatý retrívři. Jsou výborními plavci mají vhodnou srst a jsou přátelští.
 (Autor: ČTK/APTN)
Autor: hla - 
31. srpna 2007
14:48

Italská pobřežní hlídka rozšířila své řady o pejsky-plavčíky. Pes člověka navede bezpečně ke břehu, vnímá vodní proudy. Video v článku

Italská pobřežní hlídka posílila svůj tým o nové, čtyřnohé pomocníky. Pejsci se tak stali plavčíky, díky nimž by se měl snížit roční počet utopených lidí v zemi. Speciální zvířecí jednotky jsou vycvičeny v italské škole pro psí záchranáře SICS. Učiliště bylo založeno v roce 1988. Pobřežní hlídka dostala asi kolem 200 psů. Nejvhodnějšími plemeny pro podobné akce jsou labradoři, novofundlandští psi a zlatý retrívři. Protože jsou výbornými plavci, mají vhodnou srst do těchto mokrých podmínek a jsou přátelští. Psi vás dovedou s jistotou zpět na břeh, vnímají vodní proudy. Základní výcvik psa trvá asi rok a půl. Pak přijdou na řadu pokročilé tréninky, které je naučí působit na lodi a helikoptéře. Vztah mezi psem a jeho psovodem musí být velmi pevný. Většinou spolu nejen pracují, ale také žijí. V průběhu letní sezóny na italských plážích tráví své prázdniny více než 15 milionů turistů. Proto na příští rok SICS připravují dalších 50 psích plavčíků.