Grilujete i v lokomotivě
Maso se dá upravit na tisíc způsobů, ale v létě je ´in´ grilování. Blesk přináší tipy jak na to a navíc pár grilovacích fíglů
Ukázalo se, že grilování je jeden z nejoblíbenějších letních "sportů" na našich dvorcích a zahradách. A zlaté české ručičky dokážou vykouzlit prakticky cokoli. To dokazuje i reakce výzvu Blesku, abyste poslali fotografie svých vlastnoručních výrobků... 1. Na první kolej přijíždí masíčko... Opravdu originální lokomotiva stojí na zahradě pana Stanislava Pecha z obce Příluky u Valašského Meziříčí. "Gril je to nejen zajímavý na pohled, ale je i velmi univerzální. Skládá se ze tří částí: Mramorové plotny se samostatným ohništěm (nad přední radlicí), klasického grilu s možností přidat rožeň (válec) a udírny (budka strojvedoucího)," připsal k fotografiím pan Stanislav. 2. Dočista lákavý buřtík... V bubnu od pračky jistě griloval málokdo z nás. Ovšem Jarda Knop z Jindřichova na Moravě v okrese Šumperk je v tom přeborník - právě vyřazená pračka se mu stala inspirací a základem pro opravdu originální gril... K vidění je na zahradě v Branné nad nádražím. 3. Každému podle chuti... Parta, která se léta schází na Slapech - Nové Živohošti, má vždy chuť na něco dobrého (nejlépe maso). Někdo radši uzené, někdo grilované, někdo vařené či pečené... "Chtěl jsem vyhovět každému, a tak vznikla tato multifunkční výrobna našich mňamek." Tak zdůvodňuje vznik své proslavené "polní kuchyně" Jaroslav Kurka z Peček. V přední části se zatopí a postaví hrnec, ve kterém se udělá ovárek. V udírně vždy najdete pár klobásek nebo bůček. Mlsouni už čekají na steaky připravené na žulovém kameni - samozřejmě bez oleje... No a když je "po nich", na stejném místě se připraví skvělá čína se zeleninou... 4. Porce přímo pro (od) Golema... "Tenhle víceúčelový gril je vyroben ze staré násypky," vypráví pan Stanislav Charvát z Nezměřič u Zruče nad Sázavou. Gril slouží k přípravě selete, grilování kuřat, opékání klobás a uzení masa. Protože se do něj hodně vejde, říká se mu "Golem". Pro snadnou obsluhu je poháněný elektromotorem s regulací otáček. Jeho konstrukce umožňuje vysunutí masa mimo gril. Pod otočným roštem je nádoba s vodou, do které odkapává omastek, tudíž se nic nepřipaluje. Každá hospodyňka ocení, že za ohništěm je nádrž, kde se ohřívá voda na mastné nádobí či umaštěné ruce. Ke grilu se dají připojit malá kamínka na uzení masa. 5. 60 kilo jednou ranou... Martin Sýkora z Ostravy-Polanky je ve stavbě grilů opravdu zkušený mistr. "Tyhle fotky, to je už třetí generace toho, co jsem postavil - a tento gril je zatím nejlepší. Peču na něm vše od krůty přes jehňata, kůzlata až po selátka. Největší mělo zatím 60 kilo živé váhy!" 6. Kámen i na bramborák... "Gril jsem vyráběl, neboť ty v obchodech nebyly podle mých představ," napsal nám František Haláček z Větřní. Jak vidíte na obrázku, jeho vynález umožňuje přípravu pokrmů hned několika způsoby: Na kameni grilujeme maso jako na pánvičce, hodí se i na bramboráčky, volská oka apod. Jakmile kámen sundáme, otočíme topeniště, nandáme nástavbu. Tím vznikne topeniště na dřevěné uhlí vzadu. Můžeme tak grilovat na jehle kuřata a špízy. Všechna šťáva z masa pak stéká do nerezové misky.
Prozradíme vám grilovací fígle * Úžasná vůně - do masa vložte čerstvé bylinky. * Dietní úprava - maso dejte do alobalu. Hodí se i na brambory nebo zeleninu - ovšem na rozdíl od masa pak musíte nechat otvor pro odpaření vzniklé páry. * Šťavnaté kousky - nepíchejte do masa během grilování, používejte spíš kleště.
Aby chutné bylo i zdravé Grilování totiž nemusí být tou nejzdravější úpravou masa. Běžně totiž děláme několik chyb, které z chutného dělají i nezdravé. Pokud se jich vyvarujeme, můžeme se zakousnout s klidem... * Čím méně tuku v mase i v marinádě, tím lépe. * Šťáva z grilovaného masa by nikdy neměla kapat do ohně. * Do ohně nepatří žádná nevhodná "podpalovadla" - např. benzin, petrolej, líh. Nepatří do něj ani šišky nebo příliš "smolná" polínka. * I při domácí výrobě dbejte na to, aby kovové části nebyly zrezlé nebo upravené závadnou barvou či povrchem. Grilovací jehly jsou nejlepší z nerezu nebo chromu. * Nikdy nepokládejte hotové kousky na prkénko, kde ležely v syrovém stavu... Vždy si umyjte ruce, pokud sáhnete na syrové maso. * Marinádu si připravujte jen tak dopředu, aby neměla šanci se kazit - ve vůni koření lze žluknutí snadno přehlédnout! * Masu vždy dejte dost času na propečení - tedy dbejte na to, aby mělo šanci připravovat se rovnoměrně a ne příliš zprudka.