Koláčové šílenství: Pekařky už týden nespaly

Na pekařské žně povolali i posily. Učnice Nikola Petrášková (17) peče chodské koláče letos poprvé.
 (Autor: Jaroslav Fikar)
10. srpna 2007
01:00

Příprava Chodských slavností dává pekárnám a cukrárnám pořádně zabrat. Ale výsledek bude stát za to!

Chodsko ovládlo davové šílenství koláčů. Rodinné pekárny skoupily mouku, povidla, mák i kvásek. Celé noci pečou, aby o víkendu na Chodské slavnosti zavezly domažlický rynek metráky koláčů. Chodské koláče jsou prý věda i umění. "Mám tajný recept zděděný po babičce Růženě. Dávala do koláčů koření, které sháním pomalu jako diamanty. Napeču tak dva tisíce koláčů, ty největší mají kilo a půl," tvrdí majitelka rodinné pekárny a cukrárny v Otovicích Jana Ondřejíčková (53). Její odměnou bude sobotní pouť na Vavřinečku. Ani konkurence nezahálí. "Vstávám teď ve dvě hodiny v noci a pečeme šestnáct hodin v kuse. Ve čtyřech lidech nazdobíme 2500 koláčů podle rodinného receptu. Padne na to 12 kilo povidel, 12 kilo máku a o něco víc tvarohu a mouky. Naše koláče mají 25 centimetrů v průměru," říká Helena Konopíková z rodinné pekárny v Krchlebech. "Pravé chodské koláče jsou ty naše, zdobené třemi pruhy s makovou, povidlovou a tvarohovou náplní. Rozinky máčíme v rumu a zdobíme mandlemi," oponuje Magdalena Tuháčková. Na osm koláčů jí padne půl kilo mouky, dvě deka droždí, dva žloutky a bílek, mák, povidla a po deseti dekách tuku a moučkového cukru.