Nejžhavější chilli na světě vražedně pálí

Ilustrační foto - chilli papričky
 (Autor: Archiv)
Autor: Famous - 
2. srpna 2007
11:00

Chilli paprička může i zabíjet! Tu úplně nejpálivější pěstují v Indii a kdo ji podle pěstitelů sní, ´ten neodejde živý´

Za dosud nejpálivější chilli papričku byla považována odrůda Red Savina Habanero. Jenže v severovýchodní oblasti Indie pěstují takovou, která je dvojnásobně pálivá a má neuvěřitelný milion Scovilleho jednotek. V místě svého původu ji lidé milují a hojně konzumují. Má prý výborné léčivé účinky na žaludek a také pomáhá proti horku v létě. Ale její pálivost připomíná při pojídání vypití sklenice kyseliny či pozření hrsti střepů. Bhut jolokia neboli "chilli démon" je podle Guinnessovy knihy rekordů nejpálivější svého druhu. Tato plodová zelenina obsahuje totiž sloučeninu kapsaicin. Čistá forma této látky má podle Scovilleho stupnice 15 milionů jednotek. Pro srovnání, sladká paprika má nula jednotek, paprička pimento 500 jednotek, chilli Jalapeňo až 8 tisíc jednotek a dosud nejpálivější chilli Red Savina Habanero až 580 tisíc jednotek. Nejpálivější odrůda z Indie má ale až milion jednotek. A podle indických pěstitelů, "kdyby člověk jednu snědl, neodešel by živý." Zatím se o této odrůdě málo vědělo. Ale indičtí farmáři ji hodlají začít vyvážet do světa. Zdejší čajovníkové plantáže totiž upadají a zemědělci se snaží najít novou plodinu, jíž by ve světě zaujali.