Znalci vybrali nejlepší vína

Špička degustátorského světa se sjela u příležitosti pátého ročníku akce Vinař roku, aby posoudila česká a moravská vína
Dobřichovický zámek hostil 'celebrity degustátorského světa'! Během pátého ročníku akce Vinař roku totiž přijely posuzovat česká a moravská vína špičky světové odbornosti. Výsledek? Naše vína řadí ke světovým jedničkám. Blesk jako jediný zná výsledky soutěže. Do akce se přihlásilo celkem 220 vín, v samotném finále odborníci hodnotili 40 druhů. "Každý přihlášený vinař musel dodat pět druhů lahví po šesti lahvích. Ty pak anonymně a dvoukolově odborníci hodnotili," říká ředitel soutěže Petr Marek. A jakého z členů komise si pořadatelé nejvíce cení? "Velkou světovou osobností je Francouz George Pertuiset, který přes šest let zastával funkci prezidenta Unie sommeliérů, " vysvětluje Petr Marek. A za kolik bude možné vína z vítězných kolekcí pořídit? "Předpokládáme, že cena za láhev bude zhruba dvě stě a pět set korun," upřesňuje Petr Marek. Jak probíhala degustace Jednotlivá vína byla přinášena v lahvích obalených alobalem. To proto, aby byla zajištěna naprostá anonymita značek. Každému z porotců se každý vzorek dostal do ruky dvakrát. Během degustace nesmí porotci mluvit, vydávat zvuky, ani udělat žádnou grimasu. To vše proto, aby nedošlo k ovlivňování členů poroty. Po každém kole 'ochutnávek' je pauza. Během ní si porotci neutralizují chuť. Na to je nejlepší káva či malé pivo a kousek suchého chleba. Co porotci nesmí * nesmí být navoněn parfémem nebo parfémovanou kosmetikou - došlo by k ovlivnění vůně vína * nesmí před soutěží jíst aromatické potraviny - třeba zrající sýry, kořeněná jídla, ořechy aj. * nesmí pít chuťově a čichově výrazné nápoje - například další alkohol nebo přeslazené limonády * bezprostředně před degustací si nesmí čistit zuby nebo žvýkat žvýkačku