Co možná nevíte o pivu

1. července 2007
01:00

Spotřeba a oblíbenost zlatavého moku v České republice rok od roku roste. Pivo tak zná dnes asi každý. Ale pár zajímavostí o něm možná ještě nevíte

Teprve pivo dělá žízeň krásnou, praví lidová moudrost. K tomu není co dodat. Zvláště teď v létě. Kdyby tak vše v naší zemi bylo tak stabilní a špičkové, jako výroba, spotřeba a oblíbenost zlatavého moku! Možná o něm ještě pár zajímavostí nevíte... Starší než chleba Předchůdce piva vznikl už před 9 až 10 tisíci lety v Mezopotámii, kdy si lidé z obilí vyráběli kvašené nápoje. Mimochodem, chleba se z něj začal péct až o dva tisíce let později. První písemný důkaz o výrobě piva u nás pochází z roku 1088, ale vařilo se dávno předtím. Jedním z nejstarších dosud funkčních pivovarů na světě je třeboňský Regent. Na průčelí má nápis: "Chmelovina naše ta božskou má sílu, všechny nás rozehřívá k radostnému dílu." "Lahváče" dotahují čepované Společně s Iry a Brity jsme jediní v Evropě, kde prodej čepovaného piva převyšuje lahvové, což je dáno podobným a jinde nevídaným kultem hospod. Přesto i u nás podíl "lahváčů" pomalu, ale jistě stoupá, loni činil 45 procent. Je to dálo zvětšujícím se cenovým rozdílem ve prospěch piva v obchodech, ale i změnou životního stylu, kdy stále více lidí nemá kvůli pracovnímu vytížení či sportování tolik času na vysedávání v restauracích. Pivník, nebo pivmistr? Hasení žízně, spláchnutí pracovního dne, desítka či dvanáctka jako nejvhodnější doplněk k vedení řečí v útulném lokále. To sice bude ještě hodně dlouho převládat, ale lidový nápoj si razí cestu i do takzvané vyšší společnosti. Zcestovalí a bohatší lidé mají chuť zkoušet něco nového, k čemuž jim nahrává rostoucí počet speciálních a dražších piv. Pravděpodobně se časem v lepších restauracích dočkáme pivní obdoby someliéra. Pivník či pivmistr bude hostům doporučovat, jaký druh piva se hodí k tomu kterému jídlu. Pivní šampus na přípitek, pšeničné pivo k polévce, předkrmu či rybě, ležák ke svíčkové, kávové pivo coby závěrečná tečka. Na hrad a do hospody Jako důvod k návštěvě Česka uvádějí turisté z ciziny na prvním místě historické památky a architektonické skvosty. A hned na druhém - pivo. To, co se dalo tušit, potvrdil nedávno průzkum cestovního ruchu. Cizinci se na celkové spotřebě piva podílejí více než deseti procenty. Není divu, například natěšení angličtí mladíci udělají za víkend nezřídka třicet kousků. Mistři světa S odhadovanou roční spotřebou 320 piv na osobu jsme mistři světa. I když se to zdá nemožné, rok od roku vypijeme o trochu víc. Moralistům budiž útěchou, že nejdynamičtěji rostoucím druhem piva je nealkoholické. Jeho výroba vzrostla loni o více než třetinu. Důvodem je jeho stoupající kvalita i zpřísnění trestu pro opilé řidiče. Následováníhodnou akci pořádá přes léto jihomoravská dopravní policie. Řidiči, kteří dodržují předpisy, dostanou při silniční kontrole lahev vychlazeného nealkoholického piva. Celkem jich má být rozdáno tisíc. Díky za pestrost Přestože drtivá většina vypitého piva jsou klasická výčepní a ležáky ze 48 průmyslových pivovarů, stoupá obliba piv speciálních či ochucených. Na jejich výrobě se kromě velkých "hráčů" podílí na 60 minipivovarů neboli restauračních pivovarů. Nejstarší, a v roce 1989 jediný, nese název U Fleků. A tak lze sehnat na 470 druhů tuzemského piva, silnými tmavými či kvasnicovými počínaje, přes pšeničná, medová, banánová, višňová, až po lehčí pivo určené sportovcům. Nejsilnějším pivem je X - Beer z pražského restauračního pivovaru U Medvídků. Mívá kolem třiceti stupňů a dvanácti procent alkoholu. Nejdražší české pivo vaří Pivovarský dvůr Zvíkov a dárkové balení Královské zlaté labutě v podobě půllitrové pozlacené lahve se dvěma skleničkami přijde na tisíc korun. Zvláštní piva se zatím na celkové spotřebě podílejí dvěma procenty. O vlastenectví a hrdosti pivařů vypovídá fakt, že dovezená piva tvoří pouhou setinu vypitého moku. Rekordy Tuplák piva vypitý za 2,7 vteřiny je jedním z vrcholných výkonů, zaznamenaných v českém vydání Knihy rekordů. Padesátilitrový sud padl za necelých 32 vteřin, ale nepodařilo se to jednotlivci, nýbrž sto lidem najednou. Unikátní je pětičlenná štafeta, kterou si borci předávali ťuknutím a svá piva dokázali vypít v celkovém čase o málo překračujícím 13 vteřin. Náčelník Velká ruka zvedl a udržel v jedné ruce 17 plných půllitrů.


Loni se uvařilo nejvíce v historii Rok 2006 byl pro české pivovarnictví nejlepším v historii. Rekordní výstav činil 19,8 milionu hektolitrů (téměř spotřeba (16,3 milionu hl), vývoz dokonce vzrostl o 14 o 4 procenta více než předloni), stoupla domácí procent na 3,5 milionu hl. Z více než 50 zemí jsou hlavními a USA. Šestice největších pivovarských skupin vyrobí odběrateli tradičně Německo, Slovensko, Anglie Gambrinus, Velké Popovice, Radegast), 2. Pivovary 84 procent piva v pořadí: 1. Plzeňský Prazdroj (Prazdroj, Staropramen (Staropramen, Braník, Ostravar), 3. Heineken Budvar, 5. PMS Přerov (Holba, Litovel, Zubr), (Královský pivovar Krušovice, Starobrno), 4. Budějovický 6. DRINKS UNION (Zlatopramen, Březňák, Louny). Učíme svět, ale předběhl nás Maďar Čeští sládkové měli ve světě odjakživa skvělou pověst. Dnes jich v cizině působí kolem padesáti, především v Rusku, Japonsku, Vietnamu a na Balkáně. Nejzajímavější koncepci ohledně piva měl však jeden občan Maďarska, země vína. Navrhoval referendum s jedinou otázkou: "Souhlasíte s tím, aby návštěvníci snažení zatrhl až ústavní soud s odůvodněním, že restaurací a pohostinství nemuseli platit za pivo?" Jeho by takovéto lidové hlasování porušilo ústavu, mezinárodní úmluvy a princip tržního hospodářství. Navíc, v případě úspěchu referenda by nebylo jasné, kdo hostinským nahradí vzniklou škodu. Nejvíc výčepů na počet obyvatel Přes trend zvyšujícího se prodeje lahvového piva odborníci nepředpokládají nějaký výrazný ústup točeného. Určitě k němu nedojde v pražské v přepočtu na množství obyvatel. Jedna pípa připadá čtvrti Žižkov, kde je snad nejvíce výčepů na 300 Žižkováků a nepočítáme-li nonstopy, první hospůdka otevírá už v pět ráno.

Další videa
Články odjinud