Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tohle se nám děje nad hlavami

Autor: ČTK, INT - 
15. června 2007
12:00

Mezinárodní kosmická stanice, na které nyní pobývají astronauti z raketoplánu Atlantis, bude pozorovatelná i za denního světla. Aktualizováno

S novými solárními panely bude Mezinárodní kosmická stanice (ISS) zářit jako Venuše a bude viditelná i na modré obloze. Důvod? Panely slunečních baterií, které na stanici rozvinuli američtí astronauti z raketoplánu Atlantis. Tvrdí to expert na astronautiku z Akademie věd Antonín Vítek. Další dvě křídla obřích slunečních baterií totiž zvětší odrazovou plochu stanice o 20 procent. "Jas stanice při přeletech bude srovnatelný se svitem planety Venuše, takže za jasného počasí bude viditelná i na večerní či ranní obloze, ale i v době soumraku, kdy je ještě nebe jasné a modré," ujišťuje Vítek.


Kdy můžete pozorovat ISS? Den * Začátek přeletu * Konec přeletu Pátek 15. 6. * 22:39:35 * 22:44:32 Sobota 16. 6. * 00:15:31 * 00:15:46 Neděle 17. 6. * 23:22:10 * 23:24:00 (Časy platí pro Prahu)
Tak instalovali solární panely Každé z křídel je tvořeno dvěma samostatnými, složenými pásy, při startu uloženými ve dvou krabicích o rozměrech 20 x 20 x 750 centimetrů. Speciální vysouvací stěžeň je však rozvine do plochy o délce téměř 35 metrů a šířce 11,5 metru. Na jejím povrchu je 32 800 slunečních článků.
Posádce hrozí evakuace! Nové obavy o posádku raketoplánu Atlantis. Tentokráte to není poškozený plášť, ale problémy s počítači na ISS. Tři ruské počítačové systémy současně vypadly z provozu. Posádce hrozí evakuace! Počítačové systémy jsou nezbytné pro navigaci a pro systémy důležité pro život. Regulují přísun vzduchu a vody. Zásoba kyslíku postačí na 56 dní. Inženýři se pokoušejí problém vyřešit. Možná však jedinou variantou bude návrat. Je pravděpodobné, že defekt zavinila do provozu nově zavedená sluneční plachta.
Počítače na ISS zkolabovaly nejspíše kvůli novému zdroji energie Nejpravděpodobnější příčinou výpadku počítačů v ruské sekci Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) jsou ruchy vyvolané zřejmě zapojením nových solárních panelů. Na tiskové konferenci v noci na dnešek SELČ to oznámil manažer programu letů amerického Národní úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Mike Suffredini. Experti ruské kosmické agentury se neúspěšně pokusili restartovat palubní počítače, přesto doufají, že se problém podaří zdárně vyřešit. Rušivé elektromagnetické pole se podle NASA začalo šířit po zapojení nových slunečních kolektorů, které astronauti nainstalovali na ISS začátkem týdne. "Každé elektrické vedení má okolo sebe určité magnetické pole a to může ovlivňovat systémy ve své blízkosti," popsal Suffredini údajnou příčinu vyřazení všech tří počítačů německé výroby, které řídí životně důležité systémy ISS, včetně gyroskopů ovládajících polohu stanice na oběžné dráze a přístrojů na výrobu vody a kyslíku. Efekt připodobnil k "pískání", které vzniká, když zapomeneme mobilní telefon v blízkosti televize. Ruskému řídícímu středisku se ve čtvrtek podle agentury Reuters podařilo zhruba na tři hodiny počítače oživit, než se opět zhroutily. Rusové přesto věří, že se výpadek podaří brzy odstranit. "Na analýze problému pracuje velké množství odborníků kosmického koncernu Energija a letového střediska u Moskvy. Potřebují ale ještě nějaký čas," řekl dnes podle agentury DPA mluvčí koncernu Igor Panarin. "Jsme opatrně optimističtí ohledně řešení tohoto problému," dodal. Možnost úplné evakuace ISS kvůli kolapsu řídících systémů je podle Billa Gerstenmaiera z NASA nyní "velmi slabá". Americká agentura nicméně stále zvažuje prodloužení pobytu raketoplánu u stanice o další den, aby případně vypomohl s udržováním polohy komplexu na orbitě. Astronauti proto ve čtvrtek na Atlantisu odpojili kamery, osobní počítače a část osvětlení, aby ušetřili energii.