Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tropy v Česku: Zchladíme se vodou i sněhem

Autor: Alena Sobotková - 
9. června 2007
01:00

Horka budou pokračovat. Kde se trochu osvěžit? Někomu pomůže kropicí vůz, jiný jede do Krkonoš, kde je stále ještě sníh

Tropické teploty, rozpálená dlažba a stavy blízké mdlobám zažívá už týdny každý, kdo vyrazí do pražských ulic. A takové má být podle meteorologů celé léto! Zajímavou záchranou pro přehřátá těla jsou kropící vozy, rozptylující do vzduchu hektolitry vody. Technická správa komunikací počítá s tím, že takhle letos rozpráší do vzduchu celých dvacet milionů korun! Hlavními ulicemi metropole totiž projede minimálně dvakrát denně osmnáct cisteren a pokaždé rozpráší 126 tisíc litrů vody. A to tisíc litrů vody letos přijde skoro na padesát korun! "Zvlhčování vzduchu musíme zajistit, pokud teploty tři dny po sobě vystoupí nad 25 stupňů Celsia," uvedl mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek s tím, že letos takové podmínky vznikly skoro o měsíc dřív než jiná léta. Vodní sprškou z "kropičáku" se v parném létě nechá rád smáčet skoro každý. Neriskujeme tím ale zdraví? Jakou vodou nás to vlastně kropí? "Vodu tankujeme z veřejného řadu, tudíž splňuje všechny hygienické normy. Mezi sprchou doma a sprškou z našeho vozu není vůbec žádný rozdíl," uklidňuje Stružka všechny.


Ochladit se lze i na sněhu Sníh i v horkém počasí dovede ochladit na svahu Studniční hory v Krkonoších. Až do parného léta vydrží na místě zvaném "mapa republiky". A to byly letošní zima a jaro extrémně teplé! V zimě tam bývá až dvacetimetrová závěj sněhu, která odtává velmi pomalu. Podle místních vydrží sníh ještě několik týdnů. Je však v I. zóně Národního krkonošského parku, kam se nesmí. Sněhu si však stále ještě lze užít při cestě na Luční boudu. Vedle ní zůstalo ještě několik sněhových polí.
Bude horko! Až 30 °C, ale i přeháňky Pařák a tropických 30 °C předpovídají meteorologové na víkend. Dnes bude mnohde ještě polojasno, ale i v těchto místech má být nejméně 28 °C. Sobotní odpoledne by prý mohlo ojediněle přinést i ochlazení v podobě přeháněk nebo dokonce bouřek. V neděli se očekává podobné počasí jako dnes.