V ruských letadlech servírují závadné jídlo

Letíte-li s ruskými aerolinkami, raději nic nejezte. Každé desáté jídlo na jejich palubách je totiž zdravotně závadné
Létání v Rusku může být nebezpečné kvůli špatnému jídlu. V průměru každý desátý pokrm, podávaný na palubách ruských letadel, není vhodný ke konzumaci. K tomuto závěru došel hlavní ruský hygienik Gennadij Oniščenko, jehož lidé v uplynulých dvou letech cíleně testovali kvalitu stravy v ruské letecké dopravě. V některých ruských regionech bylo dokonce závadné každé druhé jídlo. Kvalita letuškami roznášené potravy však nezávisí na letecké společnosti, jídlo je připravováno na letištích z místních surovin a proti možné otravě tak vlastně není ochrany. Z tohoto pohledu jsou nejnebezpečnějšími oblastmi Ruska Krasnojarský kraj, Samarská, Kurganská a Kamčatská oblast a jihoruský Dagestán. Hygienici také upozornili, že jen v loňském roce se ve srovnání s rokem 2005 množství porcí, které cateringové společnosti pro letecký provoz připravují, zvýšilo čtyřikrát. Největší nárůst přitom zaznamenala letiště v Moskevské oblasti a také v Amurské a Novosibirské oblasti. Oniščenko v uplynulých dnech varoval i před nízkou kvalitou vody, kterou ruské aerolinie nabízí k pití. V průměru bylo závadných 6,7 procenta prověřených vzorků. V některých částech Ruska ale tento podíl výrazně vzrostl, například voda v letadlech odlétajících z Mordvinské autonomní republiky byla špatná v 75 procentech případů. Na vině prý je především neschopnost ruských firem vyrábět balené porce pro letecký provoz v hygienicky vyhovujících podmínkách. Ruští hygienici proto navrhli ministerstvu dopravy nevydávat leteckým společnostem licence, pokud nezavedou systém kontroly kvality nabízených potravin.