Pivo bude chutnat jinak!

Teplotní výkyvy zřejmě ovlivní chuť piva. Ječmenu totiž nevyhovuje současné sušší teplé klima spojené s přívalovými dešti, a tak se hledá nová plodina
Tradiční české pivo může mít za pár let jinou chuť! Mohou za to klimatické změny. Při současných výkyvech počasí je stále obtížnější vypěstovat kvalitní ječmen, který je základní surovinou pro výrobu pěnivého moku. Sladaři se proto rozhlížejí po nových plodinách. Ječmenu nevyhovuje současné sušší teplé klima spojené s přívalovými dešti. "Ječmen vyžaduje časná jara, v období růstu hodně srážek a v červenci naopak stabilní teplé počasí, aby dobře dozrál," popsal vedoucí analytické zkušební laboratoře výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně Josef Prokeš. Promoklý ječmen trpí plísněmi a pivo z něj vyrobené se po otevření chová jako šampus, což je nežádoucí. Novým zdrojem sladu by mohly být relativně levné plodiny z Asie. Na pokusných polích v Praze a Kroměříži budou vysety vigna, cizrna a středoasijský hrachor původem z Íránu. Pokusy zjistí jejich přizpůsobivost tuzemskému klimatu, potrvají minimálně dva až tři roky, protože klimatické podmínky se každý rok mění. "Jde o luštěniny, jejichž sladování není jednoduché, ale z chemického složení zrn vyplývá, že se dají využít v pivovarském průmyslu," dodal Prokeš.
Jak bude v příštích dnech? Dnes přibude oblačnosti, bude většinou polojasno až oblačno. Víkend by měl být ve znamení menší oblačnosti s teplotami kolem 17 °C, v neděli se rtuť teploměru vyšplhá až ke 20 stupňům. V příštím týdnu nás čeká zpočátku slunečno, v polovině týdne bude přibývat oblačnosti. Od pátku se začne postupně vyjasňovat. Teploty vystoupají až na 25 °C.